fbpx
Финансова академия

Силата на дългосрочното инвестиране

Дългосрочният период за инвестиране, заедно с ефекта на сложната лихва обясняват чудото на инвестицията, което Айнщайн нарича осмото чудо на света.

Но какво представлява силата на дългосрочното инвестиране?

Най-накратко тази сила се състои в това, че за колкото по-дълъг период инвестираш, толкова повече можеш да очакваш като възвращаемост. Дългосрочната инвестиция минимализира и риска от спадове на пазарите, защото е научно доказано, че в дългосрочен план акциите побеждават като възвращаемост всички други активи.

Ето и една забавна история, която може да илюстрира силата на дългосрочното инвестиране:

През 1965 г. двама приятели решават да планират финансите си за следващите 45 години, така че да си позволят околосветско пътешествие при пенсионирането си.

Техните имена са Mr. Stock и Mr. Bond. Всеки един от тях има спестявания от по 10 000$.

Mr. Bond решава да заложи на консервативна стратегия и да инвестира всичките си спестявания в краткосрочни държавни ценни книжа (ДЦК), като очаква да му донесат средна годишна доходност за този период от около 5,5%. За всеки случай той решава в края на всяка година да добавя по още 1 000$ към инвестицията си.

Mr. Stock въпреки скептицизма на приятеля си, решава да инвестира своите 10 000$ във взаимен фонд, който следва американския пазар на aкции и индекса S&P 500 (вижте графика с историческото представяне на индекса S&P 500). Статистиката показва, че доходността от тази инвестиция за съответния период е около 10% на година. По това време Mr. Stock не е предполагал, че инвестицията му ще преживее няколко сериозни финансови кризи – двуцифрените спадове на американския пазар през 70-те години, потъването на пазара с над 50% след спукването на интернет балона в началото на 21 в., както и глобалната криза 2008 – 2009 г. довела до 50% загуби на пазара.

45 години по-късно двамата приятели решават да изтеглят натрупаните суми по партидите си. Mr. Bond установява, че в резултат на инвестицията си и ежегодното довнасяне, което той прави по сметката си, има натрупани около 300 000$.

Какво се случва с еднократната доста по-рискова инвестиция от 10 000$ на Mr. Stock? Въпреки преживените спадове на пазара еднократната инвестиция във взаимен фонд в акции за 45 г. се е превърнала в над 500 000$. Това показва, че когато рискът се поема в дългосрочен план, той се отплаща.

Дългосрочният хоризонт на инвестиция и ефектът на сложната лихва са донесли и на двамата приятели мечтаното околосветско пътешествие при пенсионирането им.

Mr. Bond е положил повече усилия и за тях е получил по-ниска възвращаемост, но все пак е постигнал целта си. Mr. Stock е рискувал в началото и е устоял на изкушението „да спаси“ инвестицията си при колебанията на пазара и кризите и е бил възнаграден. Разликата във вида инвестиция, която всеки избира идва от индивидуалните разбирания и  усещания на всеки инвеститор, затова инвестиционните мениджъри боравят с понятия като „профил на инвеститора“ и „степен на риск“. Ако сме Ви убедили обаче, че дългосрочната инвестиция, без значение какъв актив ще изберете, си струва, то сме направили много.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.