fbpx
how to invest
Лични финанси, Финансова академия

Еднократна инвестиция или инвестиране на вноски

Независимо в какви активи инвестираме – акции, облигации, валута или инвестиционно злато, съществуват две основни стратегии  – еднократно с по-голяма сума или на части с по-малки вноски. И двата подхода имат своите плюсове и минуси. Вижте какви са те и решете коя е най- добрата инвестиционна стратегия за вас.

Еднократното инвестиране

Това е да имаш една по-голяма сума пари, която да инвестираш и след това няколко години да не планираш да инвестираш отново. Пример за такава инвестиция е инвестицията в недвижим имот. Ако в момента, в който инвестираш парите пазарът върви нагоре и за следващите 4-5 години поскъпне с около 100%, този подход ще се окаже изключително печеливш. Ако обаче в момента на инвестицията уцелиш година като 2008 и пазарът тръгне надолу, можеш да загубиш дори и 50% от инвестицията за 1-2 години. Същите принципи важат и за капиталовите пазари.

Най-важното условие при еднократното инвестиране е

да уцелим най-подходящия момент да влезем и съответно да излезем от инвестицията.

Всеки се опитва да отгатне, да прецени точния момент, но това е изключително трудна задача, особено ако нямаш по-задълбочени познания за капиталовите пазари. И да не забравяме, че при настъпването на глобалната криза през 2007 г. голяма част от професионалните инвеститори бяха изненадани.

Пазарът се подчинява на сложни правила,

които малко хора познават в детайли. Най-добрите моменти за инвестиране обикновено са тогава, когато всичко изглежда безнадеждно и всички са изключително песимистично настроени за възстановяването на икономиката. Най-добрият момент за излизане от инвестиция пък е тогава, когато всички са в еуфория и са изключителни оптимисти за бъдещето на бизнеса.

Чисто психологически обаче това е много трудно. Дори да вярваш в правилото е много трудно да инвестираш пари в нещо, което всички смятат за напълно загубено или да ги изтеглиш от нещо, което върви нагоре и да загубиш евентуалното допълнително покачване.

Как изглеждат нещата, ако инвестираме по другия начин – на вноски с по-малки суми на месечни или тримесечни вноски?

Едно от големите предимства на този начин на инвестиране е в това, че не е важно да уцелим кога е най-добрият момент да влезем в дадена инвестиция. Когато цените на активите вървят на горе, срещу вноската си ще купуваме все по-малко количество от тези активи и обратното, когато цените падат, ще купуваме повече активи със същата сума, например повече акции на дадена компания или повече на брой дялове от взаимен фонд. Тази стратегия е позната като dollar cost-averaging стратегия или осредняване на покупната стойност.

dollar cost-averaging стратегия

Ако изберете инвестицията на части и уцелите момент, когато пазарът тръгва нагоре, няма да удвоите парите си  за 4-5 години, но пък ще постигнете прилична доходност. От друга страна, ако моментът на старт на инвестицията е такъв, в който пазарът тръгва надолу, няма да понесете толкова големи загуби през следващите 1-2 години. Освен това, когато пазарът върви надолу, вие ще купувате дялове или акции на по-ниски цени. По този начин се възползвате максимално от падащите пазари и ще имате възможността много бързо да постигнете добра доходност в годините, когато бизнес цикълът се обърне.

Друго голямо предимство на този метод за инвестиция е достъпността. Не всеки има възможност да задели голяма сума пари, която да инвестира, но много хора биха могли да отделят по 100-200 лв. от дохода си всеки месец, за да инвестират. Така те постепенно ще „спестяват“ част от дохода си инвестирайки го. Ще разчитат и на много по-голяма възвращаемост и добавена стойност към средствата си. И последно – ако предпочетете да инвестирате на части, ще спестите от времето си, защото няма да се налага да се задълбочавате и да следите постоянно пазарите в търсене на подходящите моменти.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.