fbpx
Лични финанси, Финансова академия

Какво е dollar-cost averaging стратегия

Dollar-cost averaging стратегия или т.нар. стратегия на осредняване на покупната стойност е купуване на акции или дялове на равни интервали с приблизително еднакви суми. По този начин вместо да купувате активи наведнъж с голяма еднократна сума, вие разпределяте сумата на равни вноски за определен период от време.

Когато е приложена правилно Dollar-cost averaging стратегията може да се окаже изключително печеливша за вашият портфейл.

Причината е проста – цената на един актив се променя във времето, спрямо растежа или спада на пазара. Когато го купувате регулярно през даден период от време вие купувате както на по-висока, така и на по-ниска цена този актив и така средната стойност, на която сте го закупили е изгодна за вас.

Например ако искате да инвестирате 200 лв. в дялове от взаимен фонд с НСА 2.00 лв. вие ще купите 100 дяла. На следващия месец цената на НСА на същия фонд може да е паднала и да е 1,80 лв. и вие ще го компенсирате като за вашите 200 лв. си купите повече дялове. Така за 400 лв. ще сте си купили повече дялове за два месеца, отколкото еднократно за същата сума. Прилагайки тази стратегия за дълги периоди от време се оказва, че осреднената стойност на вашите дялове е по-ниска от НСА в момента и въпреки неизбежните колебания на пазара, вие сте на печалба.

dollar cost-averaging стратегия
dollar cost-averaging стратегия

Тази стратегия работи много добре по време на мечи пазар, когато повече инвеститори ги е страх да купуват. Когато инвестирате малки суми регулярно вие не изпитвате такова притеснение от загубата и финално се оказва, че сте купили активи на много добри цени.

Dollar-cost averaging стратегията предлага 3 основни предимства на инвеститорите:

  • Минимизира риска от влизане на пазара в грешен момент
  • Премахва емоцията от инвестицията и по този начин ви предпазва от грешки
  • Кара ви да инвестирате дългосрочно

С други думи тази стратегия спасява инвеститорите от техните пристрастия. Всички инвеститори се движат между две крайности при търговията – страх и алчност – и по този начин диктуват изборите си емоционално. Когато инвестираш на равни регулярни вноски, ти ще инвестираш и когато всички останали страхливо продават и по този начин ще печелиш повече, когато пазарите се вдигат.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.