fbpx
Лични финанси

Кога, защо и как да направим бюджет

Какво е бюджетът?

В много области от живота ни използваме бюджет: за личните ни финанси, като фирмен документ, а също и при управлението на проекти. Използваме го когато искаме да управляваме финансовата страна на нещо, което планираме.

Да разгледаме персоналните ни финанси. Те включват всички наши лични или семейни приходи, разходи, активи и задължения. Представляват единна система от парични потоци, които при подходящо управление могат да ни помогнат да постигнем, това което искаме. Разбира се, тези потоци съществуват и си взаимодействат дори и да не ги управляваме лично. Тогава могат да послужат за постигането на чужди интереси и желания. Вярвам, че ще се съгласите, щом притежаваме нещо е добре и да го управляваме в наша полза.

А кое е в наша полза. Отговорът на въпроса „Какво искаш да постигнеш в живота си?“ затруднява много хора. Човек може да стигне до заключението, че няма цел и докато не се появи такава да си мисли, че живее „безцелно“.

Ключът е във въпроса, който си задаваме. Какво ни харесва? Какво ни привлича? От какво искаме да има и за нас? Какво правят щастливите, здравите, умните, красивите и т.н. хора? Тук вече всеки има свое мнение и бързо може да си създаде списък с неща, които иска да му се случат. Вече знае какво иска да постигне в живота си!

От къде да започнете?

Всяко пътуване започва с първата крачка. Тя може да бъде да планирате събитие/ пътуване/ нещо, което искате да се случи. Така че, решете какво е то за вас.

Следваща стъпка е да разберете:

 • Кои са приходите ви? Заплата/ Хонорар/ Комисион/ Пенсия/ Стипендия/ Наем/ Джобни или нещо друго?
 • От какво или от кого зависят? Родители/ Работодател/ Наемател/ Училище/ Държава?
 • Кои са разходите ви? Основни разходи/ Извънредни разходи/ Разходи за краткосрочни и дългосрочни цели/ Разходи за управление на рисковете (здравни, пенсионни, от безработица)
 • Кои са приоритетите ви?
 • Колко време ви е необходимо или с колко време разполагате, за да изпълните желанието си?
 • Какво друго ви е необходимо /подкрепа от роднини, приятели, колеги; информация; тренировки, учене, нещо друго/?

Цялата информация, която ще получите като отговор на тези въпроси ще ви подготви да съставите бюджета за изпълнение на желанията си.

Какво ще ви помогне?

Няколко основни правила при съставянето му правят чудеса за вас при изпълнението му:

 • Приходите могат да покриват разходите ви или да създават активи, които да ви носят още приходи.
 • Източникът на приходите ви може да бъде един или няколко. Колкото повече източници, толкова по-малко зависими сте от всеки от тях. В случай, че има промяна, нови изисквания или дори несъвместимост при един останалите могат да ви помогнат да се адаптирате към промените по-плавно и спокойно.
 • Разходите ви служат за постигане на основните ви приоритети и цели, които вече сте осъзнали и подредили по важност.

Въпросът „Без какво не можете в момента?“ ще ви помогне да разберете основните ви разходи. Списъкът е индивидуален и може да включва неща като храна, основно облекло, наем или вноска за ипотека, режийни разходи, основни здравни разходи, транспортни разходи до работа и др. Добре е те да бъдат до 50% от приходите ви. Така ще можете да имате и от следващите два вида разходи.

За всеки човек е важно тук да включи и разходи за натрупване на авариен фонд. Той представлява сума пари, държана в наличност, която помага за покриване на извънредни/ непредвидени разходи. Има препоръчителен размер до шест средномесечни разхода, а точната сума се определя индивидуално според възрастта, финансово зависимите лица и краткосрочните планове.

Въпросът „Какво искам, за което е необходимо малко време, за да събера необходимите средства?“ ще ви помогне да определите размерът на разходите ви за средносрочни и дългосрочни цели. Можете да започнете от 10%-20% ако сте в началото на 20-те си години. С  напредване на времето ще се формират нови приоритети, желания, финансово зависими лица, например деца и е добре да увеличавате този процент, за да можете да работите ефективно по постигането на всичко желано. Тук има препоръчителен минимален размер, но не и максимален.

Особеното при този вид средства е, че те се събират за определен период от време (година, пет години, десет години и т.н.) и са предназначени за бъдещ момент. За това при събирането им е добре да използвате средносрочен или дългосрочен финансов инструмент. В противен случай рискувате усилията ви да се обезценят във времето поради действието на инфлацията.

Въпросът „Какво искам да правя сега, но мога и без него?“ ще ви помогне да определите размерът на вашите избираеми разходи. Те могат да бъдат пътувания, книги, обучения, хранене на вън, модни дрехи, козметични услуги, платени спортни занимания, актуална техника и др. Препоръчителната горна граница за тях е до 30% от разходите ви.

Бюджетът се разработва за определен период от време. Обикновено това е един месец. За този период е добре всички разходи от трите групи да бъдат равни на всички приходи.

В случай, че разходите са повече ще ви трябват пари на заем или кредит, за да ги покриете. Това увеличава задълженията ви за сметка на получените ползи от дадените средства.

А ако разходите ви са по-малко от приходите, това означава, че можете да увеличите процентът на разходите ви за средносрочни и дългосрочни цели.

Какво печелите от вашия бюджет?

На финал ви предлагам няколко скрити ползи от изготвянето и спазването на бюджет. Той е инструмент, с който да:

 • Изпълните това, което искате в личен план или семейно. Пътят да сбъднете желанията си е като ги планирате.
 • Тренирате дисциплина, последователност и търпение. Като тренировките, ученето и отглеждането на деца и много други мечти, стремежи и цели се случват във времето, рядко от днес за утре.
 • Приоретизирате желанията си. Топ три желания винаги се сбъдват. J
 • Се адаптирате към промените в живота ви. Тръгвате на училище, завършвате средно образование, учите в университет, жените се, раждате и отглеждате деца, купувате си жилище, сменяте работата си в нова за вас област, започвате собствен бизнес, пенсионирате се, пътувате по света. Всички тези промени могат да се случат и бюджетът ви помага за това.
 • Измерите финансовото си развитие. Бюджетът ви днес и този след две години например ще ви покаже как са се променили финансите, които управлявате като размер и като приоритети. С него можете да погледнете както в миналото така и в бюдещето и то да стане такова, каквото ви харесва.

Планирането с въображение и ентусиазъм на важните неща в живота ви, ще ви донесе сигурност  и ще ви позволи да им се насладите максимално когато моментът им настъпи. За да запазим златният баланс запазете спонтанността. Тя създава спомени, носи новото и прави хората щастливи. 😉

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.