fbpx
Любопитно

Създаването на нюйоркската фондова борса

Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange – NYSE) или накратко Уолстрийт по името на улицата, на която се намира сградата ѝ е най-голямата фондова борса в света с пазарна капитализация на листнатите на нея компании от повече от 25 трилиона долара. На Нюйоркската фондова борса са листнати близо 2800 компании.

NYSE е създадена на 17 май 1792 г.,

когато 24-ма брокери подписват Споразумението от Бътънууд, което по същество официализира централизиран обмен на ценни книжа. Според легендата те се събират под едно дърво – Buttonwood, но съвременното схващане е, че срещата е станала в хотел. С това споразумение се премахва нуждата от организиране на аукциони, определя се фиксирана комисиона за търговията с ценни книжа и някои вътрешни правила на поведение на брокерите. Първоначално организацията прави Tontine Coffee House, намиращо се на Уолстрийт своя щабквартира и се фокусира върху държавните облигации.

Двадесет и пет години по-късно, на 8 март 1817 г., организацията официално става New York Stock & Exchange Board, по-късно опростено на New York Stock Exchange. През ранните години на 19 в. NYSE се разраства и обхваща търговия с ценни книжа извън държавните облигации и банковите акции.

Ню Йорк постепенно измества Филаделфия като финансов център на САЩ.

Напредъкът на телеграфа позволява покупко-продажбата от разстояние, което улеснява търговията. Организацията, сформирала Нюйоркската фондова борса разширява обхвата си – до края на Гражданската война на борсата вече се продават злато и други суровини. Мястото, където се събира организацията и се осъществява търговията се сменя на няколко пъти, докато през 1865 г. се установява там, където се намира най-голямата фондова борса в света и в момента – на

Легендарната Уолстрийт 11

През 1978 г. сградата, в която се помещава борсата е регистрирана като историческа забележителност.

През 1878 г. на борсата са инсталирани телефони, които дават на инвеститорите директен контакт с брокерите на борсата. Повишената активност се отразява и на броя на брокерите, който достига до 1060.

Времето между края на 18-ти век и края на Първата Световна война е белязано от сътресения на фондовите пазари и в световната търговия. Първата голяма катастрофа на фондовите пазари е на 29 Октомври 1929 г., когато цените на ценните книжа падат с 89%.

Денят е известен като „Черният вторник“. С него се слага началото на Голямата депресия.

Тя продължава до края на 30-те години на двайсети век, макар различните страни да се стабилизират по различно време. Голямата депресия е най-тежката и продължителна депресия през XX в. и често е сочена за мярка за най-тежък срив на световната икономика. От 1929 до 1932 година световният брутен вътрешен продукт намалява с 15%.  За сравнение, по време на икономическата криза 2007 – 2009 г. спадът е с около 1%. Има различни теории за причините, довели до Голямата депресия и Черния вторник. След него Американското правителство налага строги регулации върху търговията на фондовата борса. Въпреки това на 19 октомври 1987-ма Уолстрийт преживява нов кошмарен борсов крах. Този ден остава в историята като “Черният понеделник“. Индексът Dow Jones, основният барометър на Нюйоркската фондова борса, губи 508 пункта. За седем часа се стопяват близо 560 милиарда долара.

Развитието на технологиите подобрява и начина на търговия на Уолстрийт – от ранните ленти с тикери до високоскоростните транзакции в настоящето. Традиция, запазила се и до днес, е  камбаната, която се бие при отварянето и затварянето на търговията, като от 1870 г. да бият камбаната са канени и различни знаменитости. Уолстрийт работи от понеделник до петък в часовия интервал 9.30 – 16.00 часа. Борсата управлява няколко индекса, между които Dow Jones, S&P 500, NYSE Composite, NYSE US 100 Index, NASDAQ Composite и други.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.