fbpx
Лични финанси, Финансова академия

Какъв инвеститор си?

Да инвестираш успешно не е лесно. Трябва да знаеш много неща, не само за икономическите и финансови процеси, но и за себе си. Да, за себе си. В инвестирането има много психология и за да си успешен е добре да знаеш какъв тип инвеститор си.

Финансовите консултанти препоръчват на клиентите си преди да започнат да инвестират, да разберат какъв тип инвеститори са. Това ще помогне за изграждане на подходящия за тях портфейл. Има много разработени анкети/въпросници, които помагат за определяне на инвеститорския профил. Такива можете да намерите в страницата на Карол Капитал Мениджмънт, Schroders, сайта pravatami и др.

Този инвеститорски профил се определя на база вашата възраст, доходи, инвестициите, които сте правили до момента, целите, които си поставяте, хоризонта на инвестиция и много други. Някои от тестовете използват повече психология, други разчитат на по-пряк подход. Важното е да бъдете честни и да отговорите без притеснения, от това може да зависи доколко удовлетворени ще бъдете от инвестициите си. Имайте предвид, че инвестиционния профил се променя с времето и е добре периодично да го обновявате.

Инвестиционните консултанти най-общо открояват 5 типа инвеститори:

  • Консервативен тип
  • Консервативен към балансиран тип
  • Балансиран тип
  • Балансиран към високодоходен
  • Високодоходен тип

Ето и някои от основните характеристики на основните типове инвеститори:

Консервативен тип инвеститор – Вие нямате почти никакъв опит в инвестирането на финансовите пазари. Нямате високи очаквания за възвращаемост и не сте склонни да отделяте голяма част от доходите си за инвестиция. Предпочитате да запазите инвестираната от вас сума, с ниска доходност, но с по-малък риск да изгубите дори малка част от парите Ви. Периодът, за който инвестирате не е по-дълъг от 5 години.

Консервативен към балансиран тип инвеститор – Имате основен опит в инвестирането, но нямате висока толерантност към риска. Очаквате положителна, но не висока доходност за парите си. Бихте инвестирали за срок по-дълъг от 5 години.

Балансиран тип инвеститор – Имате сравнително добри инвестиционни познания и очаквате стабилна доходност от инвестицията си,  но едновременно с това разбирате, че е възможно да има краткосрочни негативни колебания на пазара. Знаете и приемате, че за да очаквате добри резултати, трябва да инвестирате поне за 10 годишен период.

Балансиран към високодоходен тип инвеститор – Имате добри инвестиционни познания и приемате факта, че във времето инвестицията ви може да претърпи сериозни ценови колебания. За сметка на това очаквате висока дългосрочна възвращаемост за парите си. Наясно сте, че най-успешната инвестиция е дългосрочната.

Високодоходен тип инвеститор – Високият риск, значи и висока доходност. Имате много добри инвестиционни познания и търсите активно нови възможности за инвестиции, които да ви доближат до основната ви цел, а тя е значителен ръст на първоначално инвестираната сума. Не бихте се задоволили с „добра“ доходност.

Ако се разпознавате в някой от типовете инвеститори и искате да знаете какъв е подходящия за вас примерен портфейл – в какви класове активи и какви проценти е добре да инвестирате, изпратете ни запитване и ние ще Ви отговорим. Така ще разберете какъв процент от портфейла ви трябва да са акциите, облигациите или друг тип инвестиция и каква е примерната доходност, която можете да очаквате на база на представянето на такъв портфейл за 13 годишен минал период.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.
Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.