fbpx
Любопитно

В какво инвестират супербогатите?

Има много поучителна българска поговорка – „Не питай старило, питай патило“ или преведено на съвременен език, за да постигнеш добри резултати в дадена област се вслушвай в съветите на успелите в нея. За целите на нашият сайт за повишаване на финансовата грамотност – за да инвестираме умно е добре да послушаме тези, които вече са успели да натрупат богатство.

Ако някога сте се чудили в какво инвестират супербогатите, интересно проучване на Capgemini Financial Services може да ви даде отговора. То е направено чрез пряко допитване до част от тези супербогати в света и според консултантската компания е представително и може да даде реална представа за процесите през 2018 г.

Нека първо да разберем какво стои зад думата „супербогати“. За целите на проучването това са всички индивиди, които имат инвестиционни активи от 1 млн. $ и нагоре, в които не са включени основното жилище, всички налични консумативи в него и евентуални предмети с колекционерска стойност.

Основният извод на проучването е , че

богатството на супербогатите се е увеличило с 10,6% през 2018 г.

като е преминало общата сума от 70 трилиона $. Това е шестата поредна година на растеж за инвестициите на супребогатите. Проучването разделя супербогатите в три основни групи. Първата и най-многобройна, представляваща около 89,9% от всички е на тези, които притежават между 1 и 5 млн. $. Втората група, която представлява 9,1% от всички, е на тези, които притежават между 5 и 30 млн. $. А третата, която представлява само 1% от супербогатите, е на тези, които притежават над 30 млн.$.

Как са успели „супербогатите“ да получат доходност от над 10%? В какво инвестират те?

Отговорите на тези въпроси ще ни даде долната графика.

Виждаме добре балансирани портфейли, в които измененията между 2017 и 2018 са малки. Основната част от инвестициите на супребогатите са в акции – над 30%. И това не е случайно, защото акциите са активът, който исторически има най-висока възвращаемост за нивото си на риск. Следващ по големина актив в портфейла на супребогатите е кеша или еквивалентни продукти. На трето място са недвижимите имоти със 16,8% през 2018 г. Това е активът, при който има най-голямо увеличение. Портфейлите се допълват с инструментите с фиксирана доходност и алтернативните инвестиции, в които са включени структурираните продукти, хедж фондовете, деривативните финансови инструменти, суровините и дяловото инвестиране в непублични компании.

Проучването на Capgemini за 2018 г. затвърждава тяхната прогноза, че до 2025 г. богатството на тази част от жителите на планетата ни, която наричаме супербогати ще премине границата от 100 трилиона $. Заслужава си да се замислим и да правим като тях.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.