fbpx
Любопитно

Кои са 20-те най-силни икономики в света?*

Материалът е базиран на данни за 2017 г., но въпреки това историята показва, че няма голямо разместване в позициите на силните икономически държави. Глобалната икономика преминава през различни фази, но страните, които са достигнали до топ 20 в света, рядко губят позициите си. Показателен е фактът, че ако сравним днешния списък с този от 1980 г., ще видим че 17 от държавите присъстват и в двата, т.е. днес има само 3-ма нови участника в клуба на най-богатите.

Освен, че играчите са едни и същи, тези държави са двигателя на растежа в световната икономика. Номиналният БВП на десетте най-големи икономики възлиза на около 67% от световната икономика, докато 20-те най-големи икономики допринасят с почти 81%. Останалите 173 страни заедно представляват по-малко от една пета от световната икономика. Класацията е направена на база номинален БВП в щатски долари.

1.Съединени американски щати

Номинален БВП: 19,39 трилиона $

САЩ държат позицията на най-силната икономика в света от 1871 г. Те често са наричани ​​икономическа суперсила и това е така, защото икономиката им представлява почти една четвърт от световната икономика, подкрепена от модерна инфраструктура, технологии и изобилие от природни ресурси. Икономиката на САЩ е ориентирана към услугите, които съставят почти 80% от БВП, производството е около 15% от него.

2. Китай

Номинален БВП: 12,01 трилиона $

През последните няколко десетилетия Китай преживя невиждан растеж, преодолявайки ограниченията на затворената икономика с централно планиране. Китай често се нарича „фабриката на света“, предвид огромната му производствена и експортна база. Въпреки това постепенно се увеличава и делът на услугите. Още през 1980 г. Китай е седмата по големина икономика с БВП от 305,35 млрд. долара, а размерът на САЩ тогава е бил 2,86 трлн. От инициирането на пазарни реформи през 1978 г., азиатският гигант отбелязва икономически растеж средно с 10% годишно. През последните години темпът на растеж се забави, въпреки че остава висок в сравнение с другите страни. Китай все повече се доближава до първата позиция и „топи“ разликата със САЩ.

3.Япония

Номинален БВП: 4,87 трилиона $

Япония е третата по големина икономика в света с БВП от 4,87 трилиона долара през 2017 г. Очаква се икономиката да премине границата от 5 трилиона долара през 2018 г. През 2020 икономиката на Япония вероятно ще получи известен стимул от олимпийските игри, които ще бъдат проведени в Токио.

4. Германия

Номинален БВП: 3,68 трилиона $

Германия е не само най-голямата икономика в Европа, но и най-силната. В световен мащаб тя е четвъртата по големина икономика по отношение на номиналния БВП с 3,68 трлн. Германия е третата по големина икономика в номинално изражение през 1980 г. с БВП от 850,47 млрд. долара. За да запази мястото си сред най-големите в производството в променящия се глобален свят,  Германия стартира Industrie 4.0 – стратегическата си инициатива за установяване на страната като водещ пазар и доставчик на модерни производствени решения.

5.Обединеното кралство

Номинален БВП: 2,62 трилиона $

Икономиката на Обединеното кралство се определя главно от сектора на услугите, който допринася за повече от 75% от БВП. Този сектор е следван от  производството и селското стопанство. Въпреки че селското стопанство не допринася съществено за БВП, 60% от нуждите от хранителни продукти на Великобритания се произвеждат на вътрешния пазар.

В периода от 1992 г. до 2008 г., икономиката на Великобритания е отбелязвала увеличение във всяко тримесечие. През април 2008 г. за първи път се констатира спад в производството, като тенденцията се задържа за следващите 5 тримесечия. Икономиката се сви с 6% през тези пет тримесечия и бяха необходими пет години, за да се върне към нивата преди рецесията.

6. Индия

Номинален БВП: 2,61 трилиона $

Индия е най-бързо развиващата се икономика в света и шестата по големина с номинален БВП от 2,61 трилиона долара. Според прогнозата на МВФ до края на 2019 г. тя ще изпревари Обединеното кракство и ще заеме 5-та позиция.

След получаването на незвисимостта си Индия започва като аграрна нация, но секторът на производството и услугите се развива бързо. Днес секторът на услугите на страната е най-бързо развиващият се сектор в света, като допринася за повече от 60% от икономиката й и за 28% от заетостта в страната.

7. Франция

Номинален БВП: 2,58 трилиона $

Франция, най-посещаваната страна в света, е третата най-голяма икономика в Европа и седмата по големина в света с номинален БВП от 2,58 трилиона долара.

Освен туризма, който остава много важен за нейната икономика, Франция е водещ земеделски производител, на който се пада около една трета от цялата земеделска земя в Европейския съюз. Франция е шестият по големина земеделски производител в света и вторият по големина земеделски износител след САЩ. Производственият сектор е доминиран основно от химическата промишленост, автомобилната индустрия и военната индустрия.

8. Бразилия

Номинален БВП: 2,05 трилиона $

Бразилия е най-голямата и най-гъсто населена страна в Латинска Америка. С номинален БВП от 2,05 трилиона долара, Бразилия е осмата по големина икономика в света.

Бразилия е част от БРИКС заедно с Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

9. Италия

Номинален БВП: 1,93 трилиона $

Италия е един от най-старите членове на еврозоната и е изправена пред дълбок политически и икономически хаос. Нивото на безработица продължава да е двуцифрено, докато публичният й дълг е много висок. Именно нивото на публичния й дълг е една от големите заплахи пред глобалната икономика, въпреки че към момента апокалиптичните прогнози не се сбъдват.

10. Канада

Номинален БВП: 1,93 трилиона $

Канада измести Русия, за да заеме 10-то място през 2015 г. и оттогава запазва позицията си.

Страната е ограничила до минимум равнището на безработица. Услугите са основният сектор, но преработващата промишленост е крайъгълният камък на икономиката. Канада отдава голямо значение на производството, което е от решаващо значение за бъдещия икономически растеж.

11. Южна Корея

Номинален БВП: 1,53 трилиона $

Южнокорейската икономика, известна с гиганти като Samsung и Hyundai, е единадесетата по големина икономика в света с номинален БВП от 1,53 трилиона долара. През последните няколко десетилетия страната постигна невероятен напредък, за да се утвърди като високотехнологична индистриална нация.

Южна Корея навлезе в трилионния клуб през 2004 г. Тя е сред най-големите износители в света и предлага чудесни възможности за инвестиции.

12. Русия

Номинален БВП: 1,52 трилиона $

Русия, най-голямата страна в света по сухоземна територия, е 12-та по големина икономика в света с номинален БВП от 1,52 трилиона долара. Страната на няколко пъти беше изложена на големи сътресения – преходът от планова към пазарна икономика през 90-те години на миналия век; световната финансова криза, която засегна зависимостта й от петрола и санкциите от Запада.

13. Австралия

Номинален БВП: 1,38 трилиона $

Австралия е 13-тата най-голяма икономика с номинален БВП от 1,38 трилиона долара. През последните две десетилетия икономиката се разраства със здрави темпове поради ниската безработица, ниския публичен дълг и инфлацията, силния износ, силния сектор на услугите и стабилната финансова система. Трябва да се има предвид, че Австралия е богата земя с природни ресурси.

14. Испания

Номинален БВП: 1,31 трилиона $

Испанската икономика от 1,3 трилиона долара е 14-та по големина в света. След Brexit, Испания е четвъртата по големина икономика в еврозоната. Страната с население от 46,6 милиона души е свидетел на дълъг период на рецесия (второ тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2013 г.).

Испания измести Обединеното кралство, за да стане втората най-посещавана страна в света с огромен приток на входящи туристи. По отношение на секторите селското стопанство традиционно играе решаваща роля, но с времето приносът на сектора е спаднал до около 3%. Страната остава основен износител на зехтин, свинско месо и вино.

15. Мексико

Номинален БВП: 1,15 трилиона $

Делът на селското стопанство в мексиканската икономика остава под 4% през последните две десетилетия, докато промишлеността и услугите му допринасят за около 33% и 63% за продукцията си. Автомобилната индустрия, петролът и електрониката са сред развитите индустрии, а финансовите услуги и туризмът набират скорост

16. Индонезия

Номинален БВП: 1,01 трилиона $

Индонезия е най-голямата икономика в Югоизточна Азия и 16-та по големина на глобалната карта. Индонезийската икономика показа огромен напредък през последните две десетилетия. Сега икономиката е част от трилионния клуб с номинален БВП от 1,01 трилиона долара.

17. Турция

Номинален БВП: 849,48 билиона $

Делът на средната класа в Турция се е увеличил от 18% на 41% от населението между 1993 и 2010 г. Очаква се икономиката да се присъедини към трилионния клуб до 2020 г.

18.Холандия

Номинален БВП: 825,75 билиона $

През 1980 г. Холандия е дванадесетата по големина икономика в световен мащаб с БВП от 189,49 млрд. долара. Днес страната има номинален БВП от 825,745 млрд. долара. Икономиката е подкрепена от богати природни ресурси, процъфтяващ туризъм и стабилни индустрии като преработка на храни, химикали, електрически машини и рафиниране на петрол. Холандия може да се похвали с високо механизирания, високопродуктивен селскостопански сектор, който го прави сред най-големите износители в селското стопанство в световен мащаб. Въпреки че е малка държава, Холандия е основен играч в световната търговия.

19. Саудитска Арабия

Номинален БВП: 683,82 билиона $

Икономиката на Саудитска Арабия се креи на петрола. Страната притежава 18 % от петролните запаси на планетата. Страната е  най-големият износител на петрол в света, като на този сектор се падат около 50% от БВП и 70% от приходите от износ. Саудитска Арабия е богата и на други природни ресурси като природен газ, желязна руда, злато и мед.

20. Швейцария

Номинален БВП: 678,57 билиона $

Швейцария е една от най-стабилните пазарни икономики в света. Това е двадесетата най-голяма икономика в света с номинален БВП от 678,57 млрд. Долара. Страната предлага много висок стандарт на живот.

Швейцария има добра туристическа индустрия и много силен финансов сектор. Страната има дългогодишна традиция в промишлеността, особено в часовникарската индустрия и фармацевтичните продукти. Селското стопанство допринася само за 1% от БВП. Страната има високо квалифицирана работна сила и ниска безработица.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.