fbpx
Любопитно

Насим Талеб и черните лебеди

Ако се интересувате от икономика и финансови теории със сигурност сте чували името на Насим Талеб, който е един от най-провокативните и модерно мислещи финансисти на времето ни. Насим Никълъс Талеб е специалист по статистика на риска, икономист и есеист. Талеб е американец от ливански произход и преди да се отдаде изцяло на писането близо 20 години е бил брокер и хедж фонд мениджър. Преподавал е в различни университети.

 

Насим Талеб е роден през 1960 г. в Амиоун,  столица на област в Ливан, населена с гръцки ортодоксални ливанци. Родителите му Минерва Госн и Нагиб Талеб, лекар онколог и антрополог, са и френски граждани. Дядо му и прадядо му по майчина линия са били заместник министър-председатели в Ливан, а дядо му по бащина линия – съдия във Върховния съд.

Неговата най-известна книга  „Черният лебед“ е квалифицирана от Sunday Times като една от 12-те най-влиятелни книги, публикувани след края на Втората световна война.  Книгата остава 36 седмици в шортлиста на бестселърите на New York Times, преведена е на над 30 езика. Основният аргумент на Талеб е, че развитието на света е последователност от неочаквани и малко вероятни събития, които имат много силни и скъпо струващи последици за отделните хора или общества. Такива събития той нарича черен лебед. Черният лебед е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Тъй като черните лебеди са непредвидими, ние трябва да се пригодим към тяхното съществуване, а не да се опиваме да ги предвидим. Фактически черен лебед е не само кризата от 2007 г., но и практически всяко значимо събитие в историята ни.

Продължение на теорията му е и книгата „Антикрехкост: как да извлечем полза от хаоса“. Както той самият обяснява неологизма си: „Антикрехкостта не е синоним на солидност. Тя не означава, че нещо не може да се счупи, а че може да излезе по-силно от шоковете.“ Талеб се обявява срещу „големите“ – банките, мултинационалните компании – всички, които са прекалено големи, за да бъдат оставени да умрат. Според него те пречат да се развива антикрехкостта, а нестабилността е необходима, защото тя движи света. Крехкост има тогава, когато в една система, която има нужда от шокове, няма такива.

Ето и някои от популярните му цитати:

   Ако имате възможност, реинкарнирайте се в хлебарки. Те са много по-качествени от динозаврите. Те ще ни преживеят. Големите животни измират. Размерът е важен аспект: колкото по-голям сте, толкова сте по-крехък.

Прочетените книгите са по-малко важни от непрочетените книги.

Угасването започва с подмяната на мечтите със спомени и свършва, когато някои спомени се изместват от други.

Трите най-опасни зависимости: хероин, въглехидрати, месечна заплата.

Получавате много повече власт над живота, ако сами избирате критериите.

Очаквано Талеб има както много привърженици и хора, които го смятат за един от най-големите съвременни мислители, така и много противници и критици.  От коя страна ще бъдете вие, изберете сами!

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.