fbpx
Финансова академия

Дилема: Да пестим или да изплащаме дълговете си?

Както пестенето, така и изплащането на дълговете ни са важни през целият ни активен живот, за да можем да се пенсионираме с добро финансово състояние. Често изплащането на дългове (ипотечни или потребителски кредити) излиза на преден план, докато все още работим активно и имаме финансови възможности. Много млади хора задават въпроса: Как да пестя, като имам да изплащам ипотека?

Истината обаче е, че ако се фокусирате само в целта, да нямате дългове, когато се пенсионирате, е възможно да не можете да си позволите добри старини. Но как да изберете подходящия баланс и начин?

Препоръката на всички специалисти е да изберете комбиниран подход и да спестявате, докато изплащате дълговете си. Добър вариант е да опитате да систематизирате плюсовете и минусите и на спестяването и на изплащането на дълговете, за да изберете най-работещият за вас вариант.

Да изплащаме дългове и да пропуснем спестяванията

Ако само изплащате дълговете си, ще се окажете в ситуация да разчитате единствено на кредитната си карта в моменти на спешност. Не го пожелаваме на никого, но в живота е случват и такива неща. Това от своя страна означава, че вие ще увеличите дълговете си и по този начин ще направите изплащането им по-трудно.

Да се фокусираме само върху спестяванията си

Ако се фокусирате само върху спестяванията си, ще се наложите да плащате по-високи/наказателни лихви върху дълговете си. Ако лихвите по кредитите ви са по-високи от лихвите по спестяванията ви, отново не сте в добра ситуация. Другият риск е да се пенсионирате с дългове, което вероятно ще доведе до трудности с изплащането им.

Кога да превърнем пестенето в приоритет

Има ситуации, в които би било подходящо да направите спестяването ваш приоритет, дори да изплащате дългове. Ако имате късмета да имате ниски лихви по кредитите си, а едновремнно с това сте избрали подходящ начин за спестяване, например във взаимни фондове, които ви носят доход всяка година, има смисъл да заделяте по-голяма част от парите си за спестявания, отколкото за дълговете си. Тази ситуация би ви донесла по-висок доход с времето, което пък би ви помогнало да платите по-лесно кредитите си.

Най-добре е да започнете да спестявате колкото се може по-рано, по този начин ще се възползвате от ефекта на сложната лихва и финалния резултат за спестяванията ви ще бъде много по-добър.

Да вземем един пример – Били, на 28 години, започне да спестява във фонд по 5 000 на месец и се пенсионира на 58 години. Накрая той ще е спестил 150 000 с 30 годишна сложна лихва (средно по 7% на година), което прави 470 000. Неговият приятел Лари е започнал да спестява по-рано, на 18 години отново по 5 000 на месец. Когато се пенсионира на 58 г. той ще спестил 200 000 свои пари с натрупването на лихвата (отново 7% средно на година) и ще има малко под 1 млн. Това е двойно повече от парите, които ще Били, а разликата е само 10 години.

Най-добрият подход е комбинираният

Разбира се, най-добрият начин е да намерите баланс между спестяванията и изплащането на кредити. Другият съвет, който може да ви е от полза е да се информирате добре предварително за това кой е най-добрият начин да спестявате пари, в какво е най-добре да ги инвестирате, защото добрата инвестиция може да ви спести необходимостта да изплащате кредити дълго време.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.