fbpx
Финансова академия

Съветът на Уорън Бъфет за това как инвеститорите да се държат по време на „чума“

Пандемията от COVID-19 често е наричана „чума“. И въпреки че съвременното мислене дори към обхваналата целия свят болест не се съвместява с митичността на тази дума, няма как да отречем че има има много общи черти. Въпреки развитието на световната наука и медицина все още никой не може да посочи категорично причините за появата на вируса, няма единно мнение как обществата като цяло да се справят с неговото разпространение, нито какво да очакваме за в бъдеще. Същата несигурност има и по отношение на ваксината за болестта.

Едно е сигурно обаче – икономическите последици от COVID-19 и съпътстващите ги борсови сътресения са съизмерими с най-големите кризи в историята на човечеството. Много инвеститори си задават въпроса какво да правят с инвестициите си в тази среда.   

Ако има един човек, който инвеститорите трябва да слушат по време на подобни кризи, това е Уорън Бъфет. За 89 си години Бъфет е преживял доста спадове и въпреки това богатството му е в реални 85 милиарда долара.

През годините „пророкът от Омаха“ е дал много страхотни съвети в годишните си писма до акционерите на Berkshire Hathaway. Той дори е писал за конкретен подход за това как инвеститорите трябва да се справят със „супер заразна“ болест.

Не е това, което мислите

Наскоро Бъфет даде интервю, в което разказа какво според него трябват да направят инвеститорите в условията на световна пандемия от коронавирус. Една от основните му тези беше, че не е добра идея да купуваш или продаваш акции въз основа на медийни заглавия. Но това не е най-интересното от изказването му.

В началото на 1987 г. Бъфет пише на акционерите на Berkshire Hathaway за това какво да правят в условията на епидемия. Тези съвети са написани преди избухването на новия коронавирус, преди птичият грип, Ебола, SARS или MERS.

Преди повече от 30 години Бъфет визира две „супер заразни болести“. Той предупреждава, че има „случайни огнища“ на тези заболявания и че те „ще се появят винаги“. Бъфет признава, че „времетраенето на тези епидемии ще бъде непредсказуемо“, като предупреждава „никога не се опитвайте да предвиждате пристигането или заминаването на нито една болест“.

Какви са тези две „заболявания“? Страхът и алчността сред инвеститорите. Съветът на Уорън Бъфет – Да се страхуваме, когато другите са алчни, и да бъдем алчни, само когато другите са уплашени.

Време е за алчност

Няма съмнение, че много инвеститори се страхуват в момента. Така нареченият индекс на страха – индексът за волатилност CBOE Volatility Index (VIX) – отбеляза скок през последните няколко седмици. Когато VIX се покачи много, това е ясен знак, че много инвеститори са уплашени. Ако смятате, че Уорън Бъфет е бил прав през 1987 г., това означава, че е време да сте алчни.

Гордън Геко, героят във филма Уолстрийт от 1987 г., изигран от актьора Майкъл Дъглас, е известен с фразата си, че „алчността е добра“. Неговите думи са синоним на нездравословната фиксация за правене на пари на всяка цена.

Но дефиницията на Бъфет за алчността е различна от тази на Гордън Геко. Когато Бъфет написа, че е алчен, когато другите се страхуват, той е имал предвид покупката на акции в опортюнистично време. Като сегашното.

Реалността е, че корекцията на пазарите остави доста акции на много атрактивни нива. Когато Бъфет пише на акционерите в Беркшир през 1987 г., акциите на борсата се покачват. Вместо страх има еуфория. Той донякъде саркастично отбелязва: „Какво би могло да бъде по-вълнуващо от участието на бичи пазар, в който възнагражденията на собствениците на предприятия са в противовес със страхотното представяне на самите бизнеси“.

Сега се случва обратният сценарий, а това може да бъде добра възможност. Бъдете алчни по начина на Уорън Бъфет.

Какво не знае Бъфет

Има още нещо, което Бъфет пише през 1987 г., което е особено актуално в момента. Той заявява: „Нямаме представа – и никога не сме имали – дали пазарът ще се издигне нагоре, надолу или встрани в близко или средносрочно бъдеще.“ Амин за това.

И докато обмисляте дали да купувате сега или да изчакате, за да видите дали фондовата борса ще падне още повече, имайте предвид, че Бъфет не знае какво ще се случи след това с фондовата борса, както и вие.

Това, което всички знаем, е, че в момента всички се страхуват. И това води до наличието на акции с огромни перспективи за растеж, които са оценени по-привлекателно, отколкото са били от доста време. Не позволявайте тази „епидемия“ да бъде пропиляна.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.