fbpx
Финансова академия

Кои са най-старите взаимни фондове?

Взаимните фондове, които са ключова част от стратегията за пенсиониране и инвестиране на толкова много хора и институции днес, са въведени за първи път в Съединените щати през 1924 г. от MFS Investment Management. Въпреки че не е публично достъпен до 1928 г., първият взаимен фонд – MFS Massachusetts Investors Fund, дава възможност на инвеститорите да обединят средствата си и да получат по-голяма възвръщаемост чрез професионалното управление на портфейла.

Идеята за създаването на този тип инвестиционни схеми е да се позволи на малките инвеститори достъп до финансови инструменти, който иначе би бил невъзможен за тях, заради високите минимални прагове за инвестиция.

КЛЮЧОВИ ФАКТИ

  • Взаимните фондове са крайъгълен камък в света на инвестициите с трилиони долари, управлявани от фондовите мениджъри по целия свят.
  • Първият взаимен фонд, MFS Massachusetts Investors Fund, стартира през 1924 г. и започва да приема средства от външни инвеститори през 1928 г.
  • Няколко взаимни фонда от тази епоха все още съществуват, което ги прави най-старите взаимни фондове.
  • Датата на старта на публичното предлагане винаги трябва да бъде ключова информация, която се взема предвид преди избора на взаимен фонд.
  •  

Най-старите взаимни фондове според старта на публичното им предлагане (все още активни)

N Име Старт на публично предлагане
1 MFS Massachusetts Investors Fund (MITTX) 1924
2 Putnam Investors Fund (PINVX) 1925
3 Pioneer Fund (PIODX) 1928
4 Century Shares Fund (CENSX) 1928
5 Vanguard Wellington Fund (VWELX) 1929
7 CGM Mutual Fund (LOMMX) 1929
8 Fidelity Fund (FFIDX) 1930
9 Dodge & Cox Balance Fund (DODBX) 1931

Защо датата на старта на публичното предлагане  е важна

Когато гледате резултатите на взаимния фонд, имате няколко възможности за проследяване. Можете да разгледате едногодишно, три годишно, пет годишно или десет годишно представяне. Има и процент, който показва представянето на фонда от датата на създаване му.

Този процент може да бъде подвеждащ. Можете да намерите фонд, който се представя много добре от старта на публичното си предлагане, но хоризонтът му да е едва 1 или 2 години. Постигането на резултати в краткосрочен план е по-лесно, отколкото в дългосрочен план. Дългосрочният план предполага преминаване през множество пазарни цикли и сътресения. Силното представяне за дълъг период предполага добро и разумно управление на един фонд, което трябва да бъде ключово при избора ви.

Трябва ли да избягвате нови взаимни фондове?

Въпреки че старите фондове в дадения списък са впечатляващи с дълголетието си, това не означава непременно, че по-нова инвестиционна схема е по-рискова инвестиция.

Търсенето на взаимни фондове според датата на старт на публичното предлагане е само един от критериите. Допълнителните опции за сортиране включват ниво на риск, клас активи или инвестиционен фокус.

Съветът на мениджърите

Мъдрият инвеститор използва няколко критерия, за да избере инвестицията си. Това е мнението на инвестиционните консултанти. Разгледайте текущото управление и инвестиционния фокус на фонда.

Имайте предвид собствения си инвестиционен хоризонт. Ако има вероятност да държите позицията си във взаимен фонд в продължение на десетилетия е много по-вероятно периодът да компенсира краткосрочните колебания на пазара. Ако хоризонтът ви е кратък, трябва да се подготвите за възможни загуби. Волатилността на пазарите е една от техните характеристики и увеличаването на инвестиционният хоризонт е доказан подход, за да я намалите.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.