fbpx
Лични финанси

Какво купуват хората, когато имат пари

Има хора, които смятат че трябва да демонстрират благосъстояние като купуват това, което и истински заможните хора притежават. Често пъти единственото до което ще ги доведе това е финансов колапс, който ще им покаже, че нито са толкова богати, нито толкова финансово независими, колкото са искали да бъдат.

Истината е, че хората с различни финансови възможности купуват различни неща, когато имат пари, не толкова заради количеството им, а заради разликата в мисленето им.

Когато бедните отиват да пазаруват …

Бедните хора купуват неща, които можем да наречем „дреболии“. Те купуват неща, които са евтини (а понякога и безполезни), просто защото са евтини. „Дреболиите“ няма да им струват много, но през годините няма и да са им полезни  – и защото парите са били изразходвани за „дреболии“, това ще е единственото, което ще имат.

Бедните нямат достатъчно пари, за да спестят, камо ли да инвестират. Така че техните финанси отиват за „дреболии“ или за храна, или за оцеляване. Те не са научени, че доходите им биха могли да бъдат използвани за създаване на повече доходи и това води до застой във финансовото им положение. А всъщност, не е необходимо да е така.

Когато средната класа отиде да пазарува …

Това са успешни хора с добре платена работа и добра кариера. Поради това обществото погрешно ги счита за „богатите“. Средната класа би купила неща, които бихме нарекли „пасиви“. Нова кола например би била отговорност – ще харчите пари за бензин, за застраховка и да не говорим за самите вноски по изплащането ѝ.

Къщата също трябва да се разглежда като отговорност – въпреки че някои хора биха я нарекли „актив“, не можем да избегнем факта, че купуването и притежаването на къща всъщност би ви струвало доста – което прави това по-скоро „пасив “ вместо „актив“. Но когато купувате къща и я отдавате под наем, за да получавате пари редовно, тогава къщата се нарича „актив“.

Обикновено средната класа разделя парите си на две и едната част отива за плащане на вноските по новия автомобил (или нова къща) или все неща, които всъщност представляват „пасиви“. Неща, които с всеки следващия месец отново носят разходи за вноски. А след като успеят да ги покрият, те биха искали нов часовник Rolex, или друга кола, или лодка, или скъпа ваканция… Останалите пари (ако има такива в края на месеца) отиват за спестявания, най-често в депозити, чиято лихва е далеч от достатъчното че да покрие дори инфлацията.

Средната класа има добри доходи заради успешната си кариера. Но ако парите, които изкарва, се изразходват постоянно за „пасиви“, няма да отнеме много време, докато тези хора изпаднат във финансови затруднения. В крайна сметка хората, които са част от средната класа, се оказват зависими от работата си заради задълженията. Това означава, че те нямат друг избор, освен да ходят на работа и да печелят повече пари всеки месец, за да могат да изплащат задълженията си.

Проблемът както с бедните, така и със средната класа е, че доходите им зависят от техните собствени усилия и време. Случаят с бедните е, че срещу времето си те получават заплащане, а за 24 часа в денонощието не можете да направите много. От друга страна, средната класа получава по-добро възнаграждение срещу по-високата си квалификация и опит. Но също като бедните, щом престанат да „обменят“ време и образование, те загубват и източника си на доходи.

Когато истинските богатите отиват да пазаруват …

Истинските заможните хора купуват неща, които можем да наречем „актив“. Активите имат финансова възвращаемост. Тези активи могат да бъдат акции, облигации, недвижими имоти, инвестиции в бизнес…  Друг пример за актив е образованието. Ако купувате образование и го използвате за получаване на по-висок доход, то също е „актив“.

Истинските заможните хора отделят определена част от доходите си, за да купуват активи като тези. Заможните просто харчат парите си за неща, които могат да произведат повече пари.

Ако искате да станете богати, трябва да намерите активи, които биха ви донесли доходи и с тези доходи да купувате повече активи. Това е същността на доброто управление на личните ви финанси.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

 

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.