fbpx
Финансова академия

Как да се „спасим“ от 0% лихва по депозитите?

В интензивния информационен поток в последните дни някак незабелязана остана новината, че две от най-големите български банки вече имат нулеви лихви по депозитите на домакинствата. Тази новина не е сензационна и неочаквана, а напротив. През последните години лихвите по спестяванията постоянно падат, доближавайки все повече нулата. От началото на 2016 г. основният лихвен процент в страната стана 0.00%, а БНБ наложи отрицателна лихва от 0.6% върху свръхрезервите на банките. Тези действия бяха обяснени с политиката на Европейската централна банка и международните пазари. Вече повече от година банките са наложили такси на бизнес влоговете и така на практика в момента бизнесът им плаща, за да съхраняват парите му.

Какво обаче означава тази нулева лихва върху влоговете на домакинствата?

Това означава, че спестяванията ви не само не се увеличават, но и се топят с темпа на инфлацията. С други думи, парите ви не работят за вас. Вероятно някои от вас ще кажат, че важното в случая е сигурността. Ако инвестирате парите си по-друг начин, не в банков депозит, има риск да понесете загуби на несигурните пазари. Тези твърдения обаче в повечето случаи са преувеличени. Да, инвестицията на фондовите пазари винаги крие риск, но той може да бъде минимализиран.

Най-важният въпрос, на който трябва да си отговорите е каква е вашата цел, какво искате да постигнете със спестяванията си. Ако целите бързо забогатяване, определено ще трябва да сте готови на високи рискове. От друга страна, хората, които са си поставили такава цел, рядко държат спестяванията си в депозити. Ако сте от тях, вероятно искате да имате застраховка за “черни дни” и да увеличите парите си, за да си осигурите по-комфортен живот след активна възраст.

Добрата новина

Добрата новина е, че има начин да го направите без да рискувате прекалено много и без да се “отдалечавате” на голямо разстояние от идеята на спестяването в банка. Това са така наречените спестовни планове, които ви дават възможност да инвестирате на фондовите пазари с малки суми и да натрупвате пари по сметката си. Разликата с депозита е, че в натрупването ще имате помощници – доходността от инвестицията и сложната лихва.

Спестовните планове имат различен фокус, отчитайки рисковия профил и особеностите на инвеститорите, но обикновено представляват инвестиции в различни взаимни фондове. Препоръката на специалистите е в тях да се инвестира с малки регулярни суми с дълъг хоризонт. Това ви дава възможност когато пазарите падат, вие да купувате повече дялове с парите си и по този начин да минимализирате риска от загуба. Взаимните фондове от своя страна също имат инвестиционен фокус в различни активи, като целта е да постигат доходност дори когато някой от активите не се представя добре. Дългосрочността ви дава историческото предимство, че независимо от множеството сътресения на пазарите, акциите винаги се оказват най-печелившият актив, а също така и предимството на сложната лихва или осмото чудо на света. Ако в първата година вашата инвестиция е имала 6% доходност, то през следващата доходността, която ще постигнете ще бъде не само върху внесените от вас пари, но и върху „печалбата“ ви от първата година. И още един плюс – винаги можете да заявите обратно изкупуване на част или на цялата сума, която сте внесли.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

 

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.