fbpx
Финансова академия

Как да инвестираме спестяванията си: Най-лошото срещу Най-доброто срещу Бавното и сигурно

Текстът се базира на данни за представянето на S&P 500 за 40 години назад, предоставени от независим блогър в сайта reddit.com. Данните са моделирани в три различни портфейла, кръстени на трима измислени приятели – Тифани, Британи и Сара. И тримата спестяват по 200 долара от приходите си на месец в продължение на 40 години за общо по 96 000 долара. Но след 40 години всички те завършват с различни суми въз основа на своите инвестиционни стратегии.

„Най-лошото“ на Тифани

Тифани е най-лошият инвеститор в света, тя винаги избира ужасен пазарен момент. Тя спестява по $ 200 на месец в спестовна сметка, получавайки 3% лихва в продължение на 8 години. След това инвестира парите, които е спестила на абсолютния пазарен връх през 1987 г., точно преди Черния понеделник и произтичащите 33% спад в цените на акциите. Но тя запази инвестицията си и продължи да спестява по същия начин, за да уцели пазарните върхове преди рязък споад още цели 3 пъти. Всеки път тя инвестираше цялата сума от спестените си пари, само за да наблюдава пазарния срив веднага след това. Съвсем наскоро тя вложи всичките си пари в деня преди финансовата криза от 2007 г. Тя и сега спестява пари в брой, вероятно чакайки следващия пазарен връх.

Въпреки това, финално Тифани не се справи зле. Нейните 96 000 долара, които тя спести и инвестира през последните 40 години, сега струват 663 594 долара. Въпреки че е инвестирала само на всеки пазарен връх, стойността на нейната инвестиция е толкова висока, защото тя имаше силата да купува и държи. Тъй като тя никога не продаде акциите, въпреки сривовете, инвестицията й винаги се възстановяваше. Защото това е историческата пазарна закономерност – пазарът неминуемо се възстановява, далеч надминавайки първоначалните й върхове.

Британи купува под стойността или „Най-доброто“

Британи, в ярък контраст с Тифани, беше всезнаеща. Тя по същия начин спести парите си в спестовна сметка, печелейки 3% лихва, но правилно прогнозира точното дъно на всяка от четирите катастрофи и инвестира всичките си спестени пари в тези дни. Веднъж инвестирала, тя също държеше позициите си, като същевременно спестяваше за следващия крах на пазара. Не може да не отбележим колко е трудно да се предскаже дъното. През 1990 г. с избухването на война в Близкия изток, Британи реши да инвестира всичките си пари, когато пазарът спадна само с 19%. Но през 2007 г. пазарът падна с 19% и тя не направи инвестиция, докато не падна чак до 56%, отново идеално предсказвайки точния момент, в който нямаше повече да пада и инвестира всичките си пари в брой точно преди възстановяването.

За тези си действия и за уцелването на перфектните пазарни моменти, Британи беше възнаградена. Нейните спестявания от 96 000 долара днес са нараснали до 956 838 долара. Това със сигурност е подобрение, но интересно е да се отбележи, че при сравняване на абсолютно най-лошия момент на пазара спрямо абсолютно най-добрия, разликата е само 44% печалба. И Британи, и Тифани са постигнали по-голямата част от растежа си благодарение на закупуването и притежаването на нискоразходен индексен фонд.

“Бавната и сигурна” инвестиция на Сара

Сара се различаваше от приятелите си. Тя не се опита да познае времето за пазарни върхове и сривове. Тя не следеше цените на акциите и не слушаше финансовите прогнози. Всъщност тя направи само едно нещо. В деня, в който отвори сметката си през 1979 г., тя създаде $ 200 автоматична инвестиция на месец в индексен фонд S&P 500. От тогава тя никога повече не погледна сметката си.

Всеки месец нейната сметка автоматично инвестираше $ 200 повече в индексния й фонд, независимо от текущата цена. Тя инвестира във всеки пазарен връх и всяко пазарно дъно. Тя инвестира първия и последния месец и всеки месец между тях. Но парите й никога не седяха в спестовна сметка, печелейки 3% лихва.

Когато Сара беше готова да се пенсионира, тя се регистрира за онлайн достъп до акаунта си и беше приятно изненадана от намереното. Нейният бавен и стабилен подход бе увеличил спестяваният й до 1 386 429 долара. Въпреки че не притежаваше невъзможно перфектната способност на Британи да познава дъното на пазара, инвестицията на Сара надмина Британи с повече от 400 000 долара.

Обобщение

  • Спестена/инвестирана сума: 96 000 долара всяка
  • Инвестиция: индексен фонд S&P 500
  • Тифани (най-лошият момент в света): 663 594 долара
  • Британи (най-доброто време в света): 956 838 долара
  • Сара (инвестира малки суми ежемесечно): 1 386 429 долара

Изводът от тези данни е много прост. Няма смисъл да се притеснявате дали пазара е висок, няма смисъл да се опитвате да прогнозирате дъното. Има много малко толкова добри инвеститори, които да прогнозират точно дъното. Между другото постижението на Сара също е завидно – почти невъзможно е да уцелите няколко пъти върха. Най-печелившата инвестиционна стратегия, която ще ви спести много притеснения е да инвестирате редовно с малки вноски. Така ще спечелите и от дъното, и от върха и най-вече от дългосрочната възвращаемост на акциите.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.