fbpx
Финансова академия

Джеф Безос – милиардерът с много идеи

Форбс оценява богатството на 56 годишния Джеф Безос на 189 милиарда долара, което го прави номер 1 в класацията на престижната медиа.  В момента неговото лично богатство надвишава това на легендарния инвеститор Уорън Бъфет и на създателя на Майкрософт Бил Гейтс.

През 1994 г. Безос създава гиганта в електронната търговия Amazon от гаража си в Сиатъл. Той е негов главен изпълнителен директор и притежава 11,1% от акциите му. През 2019 г. Amazon достигна 280,5 милиарда долара приходи и рекордните 11,5 милиарда долара нетна печалба. Само като допълнителен акцент тази година Amazon заяви, че на фона на световната пандемия от COVID-19 между март и април 2020 г., компанията е наела 175 000 работници в повече.

Безос отдавна има идеята за създаването на „магазин за всичко“, но преди създаването на Amazon не среща подкрепа в семейството и приятелите си, които се опитват да го убедят да не напуска стабилната си работа във сферата на финансите. Той е известен с множеството си иновативни идеи и инвестиции в разнообразни сектори, включващи дори ракетни двигатели.

Amazon: много повече от електронна книжарница

Безос е завършил Принстън със специалност компютърни науки и електротехника. След като завършва, той отказва предложения за работа от компании като Intel и Bell Labs, за да се присъедини към стартъп, наречен Fitel. Решава да основе компания, която да предава новини по факс, заедно с Хелси Минор, но след като инициативата му се проваля, Джеф Безос става най-младият старши вицепрезидент в хедж фонд, напредвайки в кариерата само за четири години.

Безос би могъл да остане на Уолстрийт до края на кариерата си, ако не беше увлечен от факта, че към 1994 г. интернет нараства с 2300% годишно. Скоро се ражда идеята му за Amazon и главният изпълнителен директор започва да прави списък с 20 възможни категории продукти, които да се продават онлайн.

Amazon.com стартира като платформа за продажби на книги, в която Безос влага собствените си 10 000 долара, а компанията се състои от него, съпругата му Макензи и двама програмисти. В рамките на първия месец след старта си Amazon продава книги във всички щати в САЩ и 45 страни по света. През първата година от съществуването на Amazon Безос прогнозира, че през 2000 г. компанията ще има 74 млн. долара оборот, далеч подценявайки творението си, което реализира 1,64 милиарда долара още през 1999 г. Още в началото той успява да привлече около 1 млн. долара инвестиции, като сред първите инвеститори са и неговите родители. Според главния изпълнителен директор първите около 20 външни инвеститори в Amazon влагат по около 50 000 долара за дял под 1%. Всяка инвестиция сега би струвала около 6 милиарда долара, което представлява 120 000 пъти възвръщаемост.

През 1997 г. Amazon става публична компания и се оказва един от малкото стартъпи, които оцеляват след спукването на балона, наречен dot-com. През 1998 г. Безос става един от първите инвеститори в Google. Въпреки че не е разкрил какво е запазил от акциите след първоначалното публично предлагане през 2004 г., инвестицията му от 250 000 долара днес би струвала над 6 милиарда долара. През август 2013 г. бизнес магнатът купува The Washington Post за 250 милиона долара. Оттогава аудиторията и трафикът му са се взривили, надминавайки The New York Times по отношение на уникалните влизания през октомври 2015 г.

Цената на акциите на Amazon отразява феноменалния му ръст. Акциите скочиха с близо 500% от септември 2015 г. до септември 2020 г. и се увеличиха с 60% само между януари и септември 2020 г. Безос притежаваше около 15,1% от двайсетгодишната компания през 2020 г., което я прави най-големият източник на богатството му . Между 2017 и 2019 Безос продава повече от един милион акции и също така даде допълнителни акции на бившата си съпруга след развода им. Обявлението за годишната среща за 2020 г. показва, че Безос притежава 75.0 милиона акции.

Традиционните недвижими имоти

Инвестициите на Безос не се ограничават само до иновациите, той има солидно участие и в по-традиционни сектори като недвижимите имоти. Неговото ранчо с площ 165 000 акра в Тексас е придобито като база за операциите на неговата авиокосмическа компания Blue Origin и служи като тестово място за пилотираната суборбитална ракета New Shepard с вертикално кацане.

Неговите лични недвижими имоти включват стопанства както на източния, така и на западния бряг. Безос има две многомилионни жилища в Бевърли Хилс и апартамент с площ от 10 000 квадратни метра в Century Tower в Манхатън, които му струват малко под 10 милиона долара. Стъпването на Безос в Ню Йорк е повишило още повече цената на имотите в Century Tower, като цената е между 2000 до 3000 долара на квадратен фут. Той също така има имот край езерото в щата Вашингтон, за който похарчи 28 милиона долара.

През 2012 г. Amazon купи собствена сграда за централата до South Lake Union в Сиатъл за 1,5 млрд. долара, което моментално направи компанията един от най-големите собственици на търговски имоти в града. Amazon завладя близо дузина сгради, почти 2 милиона квадратни метра офис площи и приблизително 100 000 квадратни метра търговски площи. Също така през 2012 г. компанията похарчи около 200 милиона долара за закупуване на имот в центъра на Сиатъл, който се разработва като офис кула. През август 2017 г. Сиатъл Таймс съобщи, че Amazon разполага със също толкова офис площи, колкото следващите 40 най-големи работодатели в Сиатъл, взети заедно.

Медии, високи технологии, пътувания

Безос има афинитет към технологичния сектор, към медиите и комуникационните услуги, които улесняват свързването на хората. В комуникационния сектор Безос инвестира в Twitter и в популярния уебсайт за бизнес новини Business Insider. Той придобива The Washington Post през 2013 г. за 250 милиона долара. TeachStreet, Inc., ZocDoc, Inc. и Nextdoor също са платформи за свързване на хора, в които Безос е инвестирал.

В сферата на пътуванията инвестициите на Безос са в Airbnb и транспортната услуга Uber. Един от забележителните му инвестиционни успехи е Workday, Inc., компания, която предоставя услуги за човешки ресурси в облака. Малко след инвестицията на Безос в компанията, тя става публична като при първичното публично предлагане (IPO) събира 684 милиона долара.

Детски мечти

Някои от инвестициите на Безос пораждат много дискусии и се считат за меко казано ексцентрични. Една от тях е проектът за 10 000-годишния часовник. Той представлява опит за изграждане на часовник върху планинската верига Сиера Диабло в Тексас. Часовникът трябва да тик-така в продължение на 10 000 години и да има генератор за звънене, който генерира различен звук всеки ден. Само идеята за 10 000 х 365 различни звука е достатъчно предизвикателство. Но според Безос днешните глобални проблеми, „изискват дългосрочно мислене“. Другата му инвестиция е проект за извличане на двигателя F-1, който представляваше опит за спасяване на двигателите, които задвижваха полета на Аполо 11 до Луната от океанското дъно. Намерени са достатъчно артефакти за възстановяване на два двигателя F-1. Артефактите са дарени на Музея на полета в Сиатъл през 2015 г.

С богатството си Безос може да изпълни детската си мечта да стане космически предприемач, затова всяка година той инвестира по 1 милиард долара в компанията си за изследване на космоса, Blue Origin, която през 2016 г. се превърна в една от първите търговски компании, изстреляли ракета за многократна употреба.

Историята на Безос е пример за предприемчив дух и мечтател, който благодарение на много добрия си инвестиционен нюх, може да си позволи да сбъдва мечтите си, дори за други те да се безсмислени и детски.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.