fbpx
Финансова академия

Как да подготвим децата си да бъдат финансово успешни – ръководство по възрасти

Докато се стремим да научим повече за финансовите активи и се интересуваме как да осигурим бъдещето си, не трябва да забравяме, че имаме ангажимента да предадем тези знания и на децата си. Да ги научим да бъдат отговорни към финансите си и по този начин да бъдат успешни. Колкото по-отрано започнем с това обучение, толкова по-добре.

Преподаването на добри финансови навици, като спестяване и бюджетиране, е един от най-добрите начини да подготвим децата за сигурно финансово бъдеще. Необходимо е от малки да научим децата си защо е добре да инвестират и да се стремят да управляват дълговете си, за да успеят да постигнат големи бъдещи покупки.

Обучението на децата да установят стабилни умения за управление на парите и силна финансова проницателност е важно, независимо от нивото на благосъстоянието на семейството. Добрата новина е, че има лесно достъпни инструменти и ресурси за подпомагане на семействата в тези дискусии. В момента, когато заради пандемията много семейства прекарват повече време заедно у дома, е чудесна възможност да използвате някои от описаните по-долу похвати.

По-малки деца (под 11 години)

Чудесен начин да започнете да обучавате по-малките деца за парите е да обясните тяхната стойност и тяхната функция в света. Децата често се фокусират върху системи, базирани на награди, където печелят награда за добро поведение или постижения в училище. Използвайте това време, за да ги научите как да печелят пари като награда и да ги разделят на 3 категории: харчат, пестят и дават. Например разходите могат да бъдат свързани със закупуване на лакомство или играчка, спестяването може да бъде научено като начин да си купите нещо, което наистина искат в бъдеще, а даването е начинът, по който помагате на нуждаещите се.

Игра: „Буркани с пари“

Намерете 3 отделни контейнера за „банкови сметки“ и ги маркирайте с харчене, спестяване и даване.

Всяка седмица предлагайте възможности за печелене на пари, като например „слушане“, писане на домашните по-рано или извършване на прости домакински задължения.

В края на седмицата пребройте колко пари са спечелили във всяка „сметка“.

Съвет: Понякога, когато споделяте концепцията за спестяване с детето си, може да бъде полезно да обясните, че „си плащате за нещо забавно в бъдеще“, и да го свържете с концепцията, подходяща за възрастта, която могат да разберат. Можете да промените този похват с времето. Например, ако детето ви постави допълнителни пари в своя спестяващ буркан, можете да му предоставите няколко допълнителни лева, за да обясните сложните лихви – как спестяването на пари може да им помогне да спечелят повече с времето. Ако получат пари като подарък за празник или тържество, помолете ги отново да ги разпределят в бурканите.

Тийнейджърска възраст

Родителите често свързват тийнейджърите с годините, в които децата им желаят повече независимост и повече възможности. В този случай обвързването на управлението на парите и финансовата грамотност с нещо актуално в живота им може да им помогне да бъдат ангажирани. Например знам, че много млади хора се интересуват от игри, затова се опитайте да свържете инвестицията с играта. Преди да започнат инвестиционната игра, предоставете им общ преглед на понятията за акции, облигации и пари и как те действат по различен начин, като различните играчи в играта. Различните играчи в играта действат заедно, за да формират инвестиционна стратегия. В зависимост от възрастта, ангажираността и интереса на детето в тези дискусии, помислете за въвеждане на концепцията за изграждане на портфолио. Прегледайте различни портфейли, които показват различни разпределения на активи, и след това накарайте всеки член на семейството да избере портфолио. След като член на семейството избере портфолио, обсъдете каква е причината да избере точно това портфолио. Това ще помогне да се засили значението на разпределението на активите и диверсификацията.

Игра: Инвестиционни симулатори

Потърсете в Гугъл „инвестиционни симулатори“, много от тях са достъпни онлайн. Тези симулатори ви позволяват да инвестирате в различни ценни книжа и да наблюдавате тяхното представяне във времето.

Обсъждайте често с детето си представянето на портфолиото му. Как биха се почувствали, ако това бяха реални фондове на пазара, които „загубиха“ или „спечелиха“? Това може да помогне за засилване на концепцията за риск и печалба при инвестиране.

Завършили гимназия и след това

На този етап те децата ви може да са готови да усвоят теми за по-напреднали. Обсъдете важността на инвестициите, основани на цели, като ги помолите да помислят за следващата голяма покупка, която искат да направят – спестяват ли за кола, първоначална вноска за дом или друго? Попитайте: Каква е тяхната времева рамка за тази инвестиция? Кога искат да постигнат тази цел? Това помага да се научи значението на времевия хоризонт, що се отнася до инвестирането; колкото по-дълго човек трябва да пести и инвестира, толкова по-голяма е вероятността за успех в постигането на целите си.

Дейност: Въпросник за инвеститора

Нека всеки член на семейството попълни въпросник за инвеститори, който можете да намерите от много асет мениджмънт дружества в интернет. Обикновено тези въпросници съдържат предпочитан хоризонт на инвестиция, желана доходност, поносимост към риск и др.

Обсъдете резултатите, постигнати от всеки член на семейството, и ги свържете с предишните дискусии за инвестициите, основани на цели, за които говорихме по-горе.

Всеки иска децата му да бъдат успешни и да живеят добре. Затова не пропускайте тази част от тяхното обучение и ги подгответе за живота, който ги очаква. Научаването на децата ни на финансова грамотност е дълъг процес, но той е много важен за тяхното бъдеще. Никога не е късно да започнете и усилията ви ще бъдат възнаградени.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.