fbpx
Финансова академия

Кралят на лукса – Бернар Арно

Името на Бернар Арно не е толкова популярно и известно на широката публика, но това е вторият най-богат човек в света след Джеф Безос според класацията на Форбс. В момента Арно притежава 174 милиарда долара. Заедно със своето семейство – децата му Фредерик, Делфин, Антоан и Александър – той управлява компанията LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

Освен всекиму известните луксозни марки, включени в името на компанията, тя притежава още близо 70 марки, сред които Christian Dior,  Céline, Kenzo, Guerlain,  Marc Jacobs, Sephora, Tiffany & Co. Сделката за покупката на Tiffany & Co се случва през ноември 2019 г. и е на стойност 16,2 милиарда долара. Смята се, че това е най-скъпата сделка в „луксозния свят“. Много анализатори твърдят, че Бернар Арно е един от милиардерите, загубили най-много от пандемията от Covid – 19, но според Форбс към ноември 2020 той става вторият по богатство човек в света. Само за две седмици през ноември 2020 г. Арно добавя близо 16 милиарда към богатството си. Причината е скокът на акциите на LVMH след новината за ваксина срещу коронавируса.

Бернар Арно е роден на 5 март 1949 г. във Франция. Неговият баща управлява строителната компания Ferret-Savinel, която е собственост на тъста му. Бернар Арно започва работа в компанията и е неин президент от 1978 до 1984 г. През 1984 Арно купува Financière Agache, компания за луксозни стоки, като по този начин става собственик на Christian Dior и на Le Bon Marché, един от на-големите магазини в Париж. През 1988 г. Арно започва постепенно да изкупува дялове от  LVMH, докато на следващата година той притежава 43.5%, което представлява контролния пакет акции. През януари 1989 г. той е избран за изпълнителен директор на компанията и оттогава започва амбициозен план, който я прави една от най-големите компании за луксозни стоки в света.

През юли 1988 г. Арно придобива Céline. През 1993 г. LVMH придобива Berluti и Kenzo. През същата година Арно изкупува френския икономически вестник La Tribune. Компанията така и не постигна желания успех, въпреки инвестицията му от 150 милиона евро и той го продава през ноември 2007 г., за да купи друг френски икономически вестник „Les Échos“ за 240 милиона евро. През 1994 г. LVMH придобива парфюмерната фирма Guerlain.  През 1996 г. Arnault изкупува Loewe, последван от Marc Jacobs и Sephora през 1997 г. Тези марки също са интегрирани в групата: Thomas Pink през 1999 г., Emilio Pucci през 2000 г. и Fendi, DKNY и La Samaritaine през 2001 г.

През 90-те години Арно решава да създаде сграда на компанията в Ню Йорк, от която да се ръководи LVMH в САЩ. Той избира Кристиан де Портзампарк да ръководи този проект. Резултатът е кулата LVMH, която беше открита през декември 1999 г.

Арно има инвестиции и в други сфери – той изкупува и някои от най-луксозните изби за вино във Франция, влиза в яхтения бизнес и е един от големите инвеститори в Netflix. Арно е известен и с колекционерската си страст – притежава творби на Пикасо, Хенри Муур и Анди Уорхол.

Една от последните големи инвестиции на LVMH е през 2019 г., когато компанията купува за 3,2 милиарда долара веригата за луксозни почивки Belmond, която притежава 46 хотела и предлага луксозни круизи и пътувания с влак.

Бернар Арно има 5 деца, четири от които работят с него в LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.