fbpx
Лични финанси

Колко трябва да спестя за пенсиониране?

Инвеститорите в световен мащаб спестяват активно за пенсионирането си, но колко е достатъчно

Много сме говорили за това колко е важно да спестяваме за пенсионирането си, за да можем да си осигурим същия стандарт на живот, както и по време на активните си години работа. Но колко е достатъчно, когато става въпрос за спестяване за пенсия? Истината е, че никой не може да знае със сигурност. Нашите желания и нужди при пенсиониране се променят – както и доходите ни през целия ни живот. Това е преди да отчетем много от другите несигурности в живота.

Общото правило на инвестиционната индустрия е да спестявате поне 15% от приходите си преди данъци всяка година. Това предполага, че спестявате за пенсия от 25 до 67 години. Заедно с други фактори, това широко правило трябва да ви помогне да постигнете същия стандарт на живот, на който сте се радвали през активните си години работа, когато достигнете пенсия, въпреки че това не е гарантирано.

Успокояващо е, че средно инвеститорите по света спестяват малко повече от насоките на индустрията. Една от най-големите асет мениджмънт компании в света, Schroders, прави всяка година проучване, което обхваща 23 000 индивидуални инвеститора в 32 локации в света. Проучването им за 2020 г. е установило, че средно в световен мащаб инвеститорите спестяват 15,2% от доходите си за пенсиониране.

Данните за 2020 г. са само малко по-ниски от 2019 г. (15,3%), въпреки пандемията, която разтресе световната икономика и остави много хора без работа и сигурни доходи. Процентът остава много по-висок от този през 2018 г. (12,2%).

Нарастването на процента, който хората отделят за пенсионните си спестявания може би се дължи на нарастващото осъзнаване, че хората не могат да разчитат на държавната пенсия да им осигури висок стандарт на живот. Повече от половината инвеститори (55%) се съгласяват, че пенсията, която ще получат от държавата не е достатъчна, за да живеят нормално. Постоянната промяна на правилата за пенсиониране в световен мащаб подкопава доверието на инвеститорите до такава степен, че някои дори не виждат смисъл да се опитват да спестяват изобщо за пенсиониране.

Ако не спестяваме за пенсия

Вариантът да не спестяваме за пенсия не е решение. Но несигурността създава проблем и за тези, които не са сигурни дали спестяват достатъчно.

Проучването установи, че инвеститорите, които са несигурни, спестяват по-малко, а не повече. Инвеститорите, които казват, че не знаят дали спестяват достатъчно за пенсия, спестяват само 13,9% от доходите си. Това е по-малко от препоръчаните 15% и много по-малко от тези инвеститори, които смятат, че спестяват достатъчно (16,8%).

Експертите са на мнение, че е меко казано погрешно да не мислим за спестяване за пенсия. Предишните поколения имаха щастието да се възползват от високи пенсии, но в световен мащаб ситуацията се променя заради много фактори. Колкото по-рано започнете да спестявате, толкова повече можете да се възползвате от сложната лихва. Концепцията включва печалба не само от първоначалните ви спестявания, но и от натрупаната лихва, която сте спечелили от миналото си инвестиране на спестяванията си. Ако парите ви са вложени, това означава, че вършат голяма част от работата вместо вас. По-ранното стартиране намалява вероятността да се наложи да отделяте доста по-голям процент от доходите си по-късно през живота си.

Пенсионните спестявания са по-приоритетни

Може би един от най-трудните аспекти на спестяването за пенсиониране е превръщането му в приоритет и представянето на вашето „бъдещо аз“. Как ще прекара времето си в бъдещето, което искате да прекарате? Колко пари ще искате да похарчите? И къде ще искате да живеете? И ако тези отговори не са ясни веднага, лесно е да се предадете при първото препятствие и просто никога не мислите за пенсионни спестявания, докато наистина не се наложи, а тогава вече може да е късно.

Цитираното по-горе проучване обаче показва, че това отношение на инвеститорите се променя. Инвестирането за пенсия започва да става приоритет на мнозинството инвеститори. 25% от тях слагат за приоритет при инвестициите си именно пенсията си, което е доста повече от 10% през 2017 г. Инвеститорите също така осъзнават, че в ерата на ниски лихвени проценти те се нуждаят от по-различен вид инвестиция, за да получат доход. Една четвърт от хората (25%) инвестират друг вид инвестиции (например акции, облигации и стоки), в сравнение със 17%, внасящи пари в спестовна сметка. Интересното е, че разходите за лукс и инвестиции в имоти са намалели в приоритетите на респондентите. Това вероятно е свързано с връхлетялата ни несигурност в следствие на пандемията от COVID-19, чийто изход все още е несигурен.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.