fbpx
Лични финанси

Как да започнем Новата година в по-добро финансово здраве?

2020 беше трудна за всички година, заради пандемията от COVID – 19. Именно за това е още по-важно да подредите финансите си и да си поставите цели за новата година.

Имахте ли финансови цели през януари 2020? А успяхте ли да ги постигнете? Случилото се през изминалата година изненада всички. Пандемията успя да ни уплаши не само за здравето ни и близките ни, но и засегна доходите на много хора. Прогнозите за започващата 2021 г. се лутат между желанието за бързо икономическо възстановяване и мрачни сценарии за тежка криза.

Според китайския хороскоп 2021 г. е годината на Белия железен вол, който се характеризира с упорита работа и постигане на целите. Според някои астролози годината е добра за ново начало и за дългосрочни инвестиции. Но независимо от това дали вярвате в хороскопите и как ви се е отразила финансово 2020 г., е добре да започнете новата година с ясни финансови цели.

Именно страхът от пандемията, който ни донесе изминалата година, промени мисленето ни. Накара ни да не харчим пари за излишен лукс, да купуваме по-малко предмети, да мислим за неочакваното и да търсим сигурност. Затова ви предлагам няколко съвета как да започнете да поставяте финансовите си цели за 2021 г.:

Определете точно финансовото си състояние

Изчислете точно с какво разполагате в момента, каква е вашата начална точка. Какви активи и пасиви имате и на какви доходи се надявате през настоящата година. Това ще ви помогне да разберете на какво трябва да наблегнете през настоящата година, за да подобрите състоянието си. Ако е възможно начертайте план „минимум“ и план „максимум“ на очакваните ви приходи, но нека бъдат реалистични. Печалбата от тотото е нещо хубаво, но няма място в един финансов план.

Минимализирайте дълговете си

Поставете си за цел да намалите дълговете си. Обединете кредите си или потърсете по-изгодни условия за тях. В момента банките имат доста гъвкава политика в това отношение. Ако сте планирали големи покупки, за които е необходимо теглене на кредит, по-добре ревизирайте плановете си. Задайте си отново въпроса наистина ли ви е необходима тази покупка и с какво ще подобри живота ви.

Прегледайте сметките, които плащате и си задайте въпроса дали не можете да намалите някои от тях. Можете ли да преподпишете някой договор с по-изгодни условия? За това също има много възможности в момента.

Започнете да спестявате

Определете колко можете да спестявате на месец. Отговорът колко е достатъчно, за да осигурите живота си след времето на активна работа е труден, но експертите препоръчват спестяванията да бъдат между 10 и 20% от доходите ви. Ако в началото ви е трудно да отделяте толкова, започнете с по-малка сума. Постепенно ще разберете, че можете и повече.

Накарайте парите ви да работят за вас

Спестяването не е самоцел, то е средство да си осигурите по-добър живот. За да се случи това обаче, трябва да накарате парите ви да работят за вас. Има много финансови продукти, които могат да ви осигурят. По този начин вие ще печелите от лихвата, която ще се натрупва и много скоро можете да се изненадате от резултата. Поинтересувайте се за подходящи продукти – има много спестовни планове или инвестиционни застраховки. Освен предимството на инвестицията, те имат и още един плюс – можете да изтеглите парите си от тях и по-рано, в случай че е необходимо. А това съвсем не е без значение. Въпреки всичко, за да постигнете добри резултати е необходимо инвестицията ви да бъде дългосрочна, така че мислете за хоризонт от поне 20-30 години.

Прелокирайте инвестициите си

Ако инвестирането не е ново за вас и вече сте вложили парите си в някакви активи, оценете как са се представили те през изминалата година. Поинтересувайте се от прогнозите на анализаторите за активите, които  ще повишават стойността си през 2021 и ако се налага прелокирайте инвестициите си.

И накрая – всеки има индивидуални цели и план, няма универсална рецепта, която да е по всички вкусове. Важно е обаче да запомните едно – за да постигнете финансовите си цели е необходимо постоянство, важно е да не се отказвате. Ако не успеете да отслабнете 5 кг, както сте записали в списъка си с новогодишни задачи през тази година, винаги можете да опитате през следващата. Една загубена година в света на финансите обаче, може да ви коства много.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.