fbpx
застраховка живот
Любопитно, Финансова академия

Видове застраховки живот и как да изберем?

Основната цел на застраховането – това да се разпредели риска,  съществува от векове.
Винаги сме се стремили да разпределим риска, както и да помислим за близките си.
Така през 1693 се появила застраховката „Живот“. В днешно време продуктите достъпни на пазара са много и с различни особености, но нека разгледаме основните разлики при различни видове застраховки живот, за да се ориентираме.

Рискова застраховка живот

Най-често тези застраховки имат много покрия за рисковете, които човек има в своето ежедневие. Като се започне с фатален край от заболяване или злополука (в случай на злополука обикновено има опции за изплащане на двойния или тройния размер на застрахователната сума) при който се изплаща крайното застрахователно покритие. Други стандартни покрития са при трайна нетрудоспособност (инвалидност). При тях често са включени изплащане на болнични, медицински разходи, болничен престой и хирургични намеси.
В България рискова застраховка живот е особено известна поради това, че се предлага с ипотечните кредити, въпреки че там е в доста по-орязан вариант.

Застраховка при злополука

За разлика от другите видове застраховки живот, много млади хора предпочитат именно подобен вариант. Този тип продукти е с по-ниска премия и покрива само рискове, свързани с фатален край или увреждания свързани със злополука. Обикновено и срокът на подобни продукти е доста по-кратък.

Спестовна застраховка живот

Този тип застраховка живот има освен рисков и спестовен характер, т.е. Вие ще получите определената в договора премия дори ако не настъпи застрахователно събитие след изтичане  срока на застраховката.
Все по-малко компании предлагат подобен тип продукти, въпреки че те бяха много „модерни“ преди време. Това се дължи на навлизането на пазара на нов тип продукти, даващи на клиента правото да разчита и на доходност върху спестяванията си.

Застраховка живот свързана с инвестиционен фонд

Това са именно тези нови продукти, които споменах по-горе. Те включват в себе си както рискова част, която според различния продукт има от ниски и ограничени рискови до пълни и адекватни покрития, така и възможността част от премията да се насочи към инвестиционен фонд. По този начин, клиентът има възможността освен да покрие рисковете за себе си и близките си, да оптимизира спестяванията си и да разчита на доходност от инвестицията си.
Все по-често този тип продукти се възприема като добра и сигурна възможност за дългосрочна инвестиция и това не е случайно.

Как да изберем правилния продукт за нас?

Ами много просто, доверете се на експерт. В България сме свикнали да нямаме доверие на съвета на други, особено когато се касае за живота или спестяванията ни. Истината е, че не бихме могли да бъдем експерти във всичко, понякога имаме нужда от човек, който да ни покаже плюсовете и минусите в дадена ситуация и да ни помогне да се ориентираме. Изберете за тази цел компания или консултант с добро име, по възможност лице или организация доказала се на пазара и спечелила доверието на клиентите си. Със сигурност ще Ви бъде полезно да чуете експертната гледна точка, както и помощта при избора на продукт за Вас и Вашите близки.

И последно, един съвет от мен. Не отлагайте! Запознайте се с възможностите на пазара и се погрижете за себе си възможно най-скоро.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.