fbpx
Финансова академия

12 навика, които ще ви помогнат да постигнете финансова независимост

Постигането на финансова независимост е цел за много хора. Това обикновено означава да имате достатъчно спестявания, инвестиции и парични средства под ръка, за да си позволите начина на живот, който искате за себе си и семейството си. Както и постоянен приход на парични средства, който да ви позволи да се пенсионирате или да продължите кариерата, която искате, без да бъдете водени от нуждата да печелите определена сума всяка година.

За съжаление твърде много хора не успяват да го постигнат. Те са натоварени с нарастващи дългове, извънредни финансови ситуации, разточителни разходи и други проблеми, които им пречат да постигнат целите си. Разбира се, в живота на всеки има неочаквани събития, извън нашия контрол, като ураган или земетресение – или пандемия – които преобръщат плановете. Проблемите се случват на всеки, но има 12 навика, които могат да ви изведат на правилния път.

1. Поставете си цел

Какво е финансовата независимост за вас? Общото желание е твърде неясна цел, така че бъдете конкретни. Запишете колко трябва да имате в банковата си сметка, какво включва начинът на живот, който искате да постигнете и на каква възраст трябва да го постигнете. Колкото по -конкретни са вашите цели, толкова по-голяма е вероятността да ги постигнете.

След това погледнете назад към текущата си възраст и си набележете конкретни финансови цели за всяка година. Запишете всичко внимателно и поставете листа с целите в самото начало на вашата финансова книга.

2. Направете си бюджет

Създаването на месечен бюджет на домакинството и стриктното придържане към него е най -добрият начин да се гарантира, че всички сметки са платени, а спестяванията са осигурени. Това е рутина, която укрепва решителността ви срещу изкушението да се похарчите.

3. Изплатете изцяло кредитите си

Кредитните карти и подобни потребителски големи или малки заеми с висока лихва са токсични за изграждането на богатство. Направете така, че да изплащате пълния баланс всеки месец. Плащането навреме ще ви изгради добър кредитен рейтинг.

4. Направете спестяванията си част от разходите си

Платете първо на себе си. Не оставяйте спестяването на случая „ако остане“. Запишете се в спестовен план или друг вид инвестиция, автоматизирайте вноските към него всеки месец. Ако това е част от планираните ви разходите, винаги ще внасяте редовно, ако оставите на случайността, няма да постигнете нищо.

В идеалния случай парите трябва да бъдат изтеглени в същия ден, в който сте получили заплатата си, така че дори да не докосват ръцете ви и да избягвате изцяло изкушението да ги похарчите. Имайте предвид обаче, че препоръчителната сума за спестяване може да варира. Експертите препоръчват това да бъдат 10% от доходите ви, но в зависимост от възрастта ви, процентът може да се увеличи.

5. Започнете да инвестирате сега

Спадовете на фондовите пазари карат хората да се съмняват, но исторически е доказано, че няма по-добър начин да увеличите парите си от инвестициите. Парите кеш, в депозити или „под юргана“ намаляват с времето, не се увеличават. Чудото на сложната лихва ще помогне на инвестицията ви да се увеличи с времето. Не забравяйте, че това е дългосрочна инвестиция, няма да постигнете целите си 2-3 години.

Не се опитвайте да „хванете тренда“ или да се заблудите, че можете да бъдете следващият Уорън Бъфет. Той е един. Вместо това, опитайте да инвестирате регулярно с малки вноски във взаимни фондове чрез т.нар. спестовен план. Разнообразието е голямо, необходима ви е само малко експертна помощ за начало.

6. Внимавайте с кредитния си рейтинг

Вашият кредитен рейтинг определя какъв лихвен процент се предлага при покупка на нова кола или рефинансиране на жилище. Той също така влияе на привидно несвързани неща, като застраховки за автомобили и застраховки живот.

Причината е, че някой с безразсъдни финансови навици е вероятно да бъде безразсъден в други аспекти на живота, като шофиране и пиене. Ето защо е важно да имате добър кредитен рейтинг.

7. Преговаряйте

Много хора се притесняват да се „пазарят“ при купуването на стоки и услуги. Преодолейте този културен недостатък и бихте могли да спестите хиляди всяка година. Разбира се не винаги е възможно да получите отстъпка, но нищо не ви пречи да опитате.

8. Непрекъснато обучение

Всяка година преразглеждайте всички приложими промени в данъчното законодателство, за да се уверите, че всички корекции и приспадания са максимални. Следете финансовите новини и развитието на фондовия пазар и не се колебайте да коригирате съответно инвестиционния си портфейл. Знанието е и най -добрата защита срещу измамници.

9. Добра поддръжка

Грижата за собствеността прави всичко – от автомобили и косачки до обувки и дрехи – по -дълготрайни. Тъй като разходите за поддръжка са част от цената на подмяната, това е инвестиция, която не трябва да се пропуска.

10. Живейте с по-малко от това, което изкарвате

Овладяването на пестелив начин на живот, т.е. да живееш пълноценно с по–малко средства, не е толкова трудно. Всъщност много богати хора развиват навик да живеят под възможностите си преди да станат наистина богати. Това не означава да се лишавате от много неща, а просто да правите разлика между това, от което имате нужда и това, което само желаете. Това е финансово полезен навик, който да приложите на практика.

11. Обърнете се към финансов консултант

След като сте стигнали до момент, в който имате средства, които да инвестирате е добре да се обърнете към финансов консултант, който да ви помогне да вземете правилно решение за парите си. Не се заблуждавайте, че това е скъпа услуга, на която имат право само много богатите. Услугите на финансови консултант в повечето случаи са калкулирани в т.нар. входни такси на инвестицията, така че имате достъп до тях.

12. Грижете се за здравето си

Принципът на правилната поддръжка важи и за тялото. Инвестирайте в добро здраве с редовни посещения на лекари и зъболекари и следвайте здравните съвети за всички проблеми, които срещнете. Много проблеми могат да бъдат предотвратени – с промени в начина на живот, като повече упражнения и по-здравословна диета. Болните хора имат много повече разходи и много по-малко възможности да печелят.

В заключение, тези 12 стъпки няма да разрешат всичките ви парични проблеми, но ще ви помогнат да развиете здравословни навици, които да ви изведат на правилния път към финансовата независимост.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.