fbpx
5 мита за парите
Лични финанси

5 вредни мита за парите

Преди да ви споделя 5те мита за парите, бих искала да отбележа една много важна статистика, която да не забравяте. Проучване на Gallup през 2022 г. установява, че прекарваме средно 81 396 часа в работа през живота си. Т.е. всичко, което заплащаме с пари, заплащаме с време от живота си. Заплатата, която получаваме е възнаграждение не само за труда ни, тя е възнаграждение за нашето време.

Ето и 5 погрешни вярвания за парите, които често ни струват скъпо:

  1. Пари се изкарват

Това твърдение в вярно в своя буквален смисъл, но не и в смисъла, който обикновено влагаме в тази фраза, а именно – не прави сметка на парите, живей си живота. Истината е, че ще живеете живота си много по-лесно и безпроблемно, ако планирате финансите си. Ако знаете какво точно можете да си позволите и в какъв момент, няма да влизате в излишни разходи, които да трябва да платите с лихвите после. Добре управлявано домакинство е това, в което има баланс между приходите и разходите. В такова домакинство няма „сухи“ периоди и поемане на излишен дълг. Не забравяйте правилото, че всъщност не заплащате в пари, а с времето ви. И следващият път, когато се изкушите да похарчите много пари за нещо, което не ви е нужно, се запитайте заслужава ли то толкова много от времето ви.

  1. Тези, които си правят сметка на парите са скъперници

Ако гледате на всеки, който планира разходите си като на анимационния герой на Walt Disney чичо Скрудж, може би е добре да го преосмислите. Да имате план и разпределение на средствата, които изкарвате не е признак за скъперничество, а за далновидност. Това ще ви позволи да контролирате не само харчовете си, но в крайна сметка и живота ви. Ако не попадате в ситуации, в които бюджета ви е на червено, ще си спестите доста стрес, който се отразява зле на здравето ви, пречи на вашата трудоспособност и в  крайна сметка намалява качеството на живота ви.

  1. Кредитите са осмото чудо на света

Ако смятате, че няма нищо по-хубаво от бързите стокови кредити, също има опасност да попаднете в неприятна финансова ситуация. Със сигурност е приятно  да получите срещу само 100 лв. много желаната от вас скъпоструващ вещ, но винаги помнете, че тя не струва „само 100 лв. на месец.“ Тя струва до някаква степен вашата финансова свобода и самостоятелност. Всеки може да преживее лоши момента свързани със загуба на работа или необходимост от по-високи непредвидени разходи. Ще ви бъде по-лесно да се справите с тях, ако разпределението на наличните ви средства зависи само от вас самите. Ако голяма част от средствата ви принадлежи на друг, т.е. трябва да изплатите вноските по кредите си, вие реално не разполагате с тях и планирането няма да ви помогне.

  1. Това няма да се случи на мен

Според статистика на Eurostat над 40% от българите не могат да посрещнат непредвидени разходи, а малко под 40% не могат да си позволят 1-седмична ваканция през годината.Процентът е малко по-висок, но близък до средния за Европа – средно 32,5% от европейските граждани не мога да посрещнат непредвидени разходи, а 28,6% не отиват на ваканция през годината.

Затова фонд „Непредвидени обстоятелства“ е важно перо във всеки семеен бюджет. Наред с всички други предимства, които той ви дава, ви осигурява и спокойствие за утрешния ден.

  1. Инвестициите са само за богатите

Същност богатите искат да мислите така, но това твърдение няма нищо общо с истината. Инвестициите са достъпни за всеки, необходими са само знание и постоянство. Много финансови анализатори твърдят, че основаната разлика между богатите и останалите хора е, че богатите инвестират в активи, а останалите в дълг. Най-общо казано това означава, че богатите карат парите им да работят за тях, а останалите изплащат притежанията си или ги влагат в неща, които им носят разходи. Затова просто правете като богатите – инвестирайте в активи, накарайте парите ви да работят за вас. Не е необходимо да имате десетки или стотици хиляди, за да инвестирате. Има много финансови инструменти, които ви дават възможност да се докоснете до света на инвестициите и с малки регулярни вноски. Спестовните планове са едни от тях.

Повече за предимствата от инвестирането на малки месечни вноски можете да прочетете тук

И накрая инвестирайте време в повишване на финансовата ви грамотност. Това време си заслужава и ще ви се отблагодари.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.