fbpx
пари
Финансова академия

Как да удвоим парите си или правилото на числото 72

Ако четете този текст, вие сте от хората, които са приели, че е важно да имате личен финансов план и да инвестирате парите си. Финасовият план на всеки човек гони определена цел – да спестите пари за пътешествие до желана от вас дестинация, да осигурите добро образование на децата си,да имате достъчно, за да живеете добре след пенсионирането ви и други.

За да не остане вашата цел само пожелание,  добре е в началото да си отговорите на няколко въпроса и да си съставите план:

  1. Колко средства ми трябват, за да постигна целта си?
  2. Каква е моята първоначална вноска?
  3. Колко време ми е необходимо, за да постигна целта си?
  4. Колко средства на месец мога да отделям за инвестиране?
  5. В какво да инвестирам?

За да проявите постоянство в преследване на целта ви, е добре да я визуализирате, да знаете колко точно средства бихте искали да имате. След като определите сумата, която можете да инвестирате първоначално, ще можете да разберете колко време ви е необходимо, за да постигнете целта си, трябва ли да инвестирате допълнителни средства и кой е подходящият финансов инструмент т.е. каква целева годишна доходност търсите.

Правилото на числото 72

Нека да разгледаме следната ситуация – Вие искате да направите основен ремонт на апартамента си и сте изчислили, че за целта са ви необходими 30 000 лв. В момента  имате 15 000 лв. Колко време ще ви е необходимо да инвестирате, за да удвоят парите си?

Правилото на числото 72 е практическо правило, което помага да определите приблизително колко време може да отнеме парите ви да се удвоят.

72/процент възвращаемост на годишна база = брой години за удвояване на парите

Ако държите парите си на депозит, където в България лихвите все още са минимални, то примерно с 1% годишна възвращаемост ще чакате: 72/1 = 72 години. Колкото по-бързо искате да удвоите парите си, толкова по-висока целева доходност от инвестицията си трябва да търсите. Винаги имайте предвид обаче, че по-високата целева доходност означава и по-голям риск.

За инвеститори, които са готови да обмислят инвестиции, които са по-рискови, но предлагащи и по-висока очаквана възвращаемост, очакваното време за удвояване ще се съкрати значително. Обикновено това са инвестиции в акции – финансовият актив, който исторически доказано е донесъл най-добра възвращаемост на средствата на инвеститорите.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.