fbpx
разтревожена жена
Лични финанси

Какво е фонд „Непредвидени ситуации“?

Всички сме чували поговорката „Бели пари за черни дни“. Знаем, че това означава да заделяме „по нещо на страна“, за да посрещнем непредвидени ситуации в живота си. Дали обаче наистина го правим и какво трябва да знаем, за да може фондът ни за непредвидени ситуации да изпълни целта си.

В настоящия материал ще ви запознаем с 5 основни правила за успешно изграждане на фонд „Непредвидени ситуации“:

 • Не разчитайте, че точно на вас няма да ви се наложи да прибегнете до такъв фонд
 • Колко трябва да заделям във фонд „Непредвидени обстоятелства“
 • Не бъркайте фонд „Непредвидени ситуации“ със спестовния си план за пенсия или постигане на друга цел
 • Парите в кеш не се увеличават, а намаляват с времето
 • Колкото по-рано започнете, толкова по-подготвени ще бъдете

 

Не разчитайте, че фонд „Непредвидени ситуации“ няма да ви потрябва

С риск да звучи назидателно, в живота на всеки човек има събития, които нарушават нормалния му ритъм, а понякога те могат да го обърнат из основи. Затова планирайки личните си финанси, е хубаво да включите в тях и фонд за неочаквани неприятни моменти.

Обстоятелствата, които нарушват ритъма ни на живот, могат да бъдат от всякакво естество:

 • Болест/Небходимост от медицинска интервенция;
 • Неочакван скъпоструващ ремонт на колата или жилището;
 • Загуба на работа или друго.

При всяко от тези събития ще ви се наложи най-вероятно да изхарчите повече средства, отколкото изкарвате в момента и ако сте неподготвени, това може да ви струва доста за в бъдеще. Да имате заделени настрана пари има и други предимства, освен финансова свобода:

 1. Фондът Ви спестява допълнителния стрес в и без това неприятни ситуации;
 2. Предпазва Ви от харчене на пари за ненужни вещи – желанието да си купите нов телевизор или телефон не е непредвидено обстоятелство;
 3. Предпазва Ви от взимане на лоши финансови решения – винаги има възможност при нужда да вземете кредит, но лихвите и изплащането му, могат да Ви костват много за в бъдеще.

 

Колко трябва да заделям във фонд „Непредвидени обстоятелства“

Няма как да знаете предварително каква сума ще ви потрябва, когато в живота ви се случи нещо непредвидено. Според финансовите консултанти, фондът трябва да може да покрие разходите ви за живот за период от 3 до 6 месеца: наем, храна, превоз, здравеопазване, основни услуги, които ползвате и пр. Затова най-добрият вариант е да вземете решение за себе си по колко на месец да спестявате във фонд „Непредвидени ситуации“. Не се притеснявайте, ако не можете да отделяте много пари на месец. Важно е постоянството.

Фонд „Непредвидени ситуации“ не са вашите спестявания

Често инвеститорите сливат понятията. Когато са взели решения да спестяват инвестирайки във финансов инструмент – взаимен фонд или друго те смятат, че имат заделени настрана пари. В действителност би трябвало тези инвестирани пари да не се теглят за непредвидени ситуации, а да се оставят, за да изпълняват първоначалната им цел – било то спестявания за пенсиониране, за осигуряване на добро бъдеще за децата и прочие.

Фонд „Непредвидени ситуации“ не трябва да бъде вашият спестовен план, той е различно перо в активите ви. Парите, които инвестирате, преследват друга конкретна цел. За да можете да я изпълните Ви е необходимо да сте дългосрочни и да не сте затиснати от обстоятелствата. По правило непредвидените ситуации се случват в най-неподходящия момент, възможно е той да съвпада с период, в който пазарите вървят надолу. Ако оттеглите инвестицията си в такъв момент, ще загубите не само бъдещи ползи, но е възможно да получите по-малко от това, което сте инвестирали.

Не дръжте парите си в кеш

Много сме говорили за пагубното въздействие на инфлацията върху парите кеш. Идеята на всяка сума пари, независимо за какво е заделена е да работи за увеличаването си или поне за предпазване от обезценяване от инфлацията. Следователно е добре парите, които заделяте за фонд „Непредвидени ситуации“ да бъдат инвестирани в подходящ финансов инструмент. Той трябва да бъде нискорисков и високо ликвиден т.е. да можете да изтеглите парите си, когато ви се наложи. Има различни варианти на финансови инструменти, които да ви осигурят тези две важни условия – спестовна сметка (въпреки че лихвите в банките продаължават да са ниски), спестовен план в нискорисков взаимен фонд, който ще ви позволи бързи да изтеглите парите си обратно, а и ще ви даде възможност да ги предпазите от инфлацията.

Не отлагайте, започнете сега

Както и при всяка друга инвестиция фонд „Непредвидени обстоятелства“ ще бъде по-голям и ще коства по-малко от личните Ви пари, ако започнете да отделяте навреме. Затова не отлагайте стартирането на това перо от личните ви финанси.

*Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.