fbpx
криптовалути
Финансова академия

Инвестиции в крипто за начинаещи

Криптовалутите са една от най-модерните инвестиции в последните години. За тях се говори много, а мненията са нееднозначни. Важно е инвеститорите да разберат как работят криптовалутите, кой ги създава и контролира и да вземат информирано решение.

Въпреки че инвестицията в криптовалути носи възможности за висока възвращаемост, тя носи и много рискове и инвеститорите трябва да бъдат внимателни.

Какво е криптовалута?

Криптовалутата е вид децентрализирана цифрова валута, която инвеститорите могат да купуват и продават чрез блокчейн. За разлика от банкнотите или сечените монети, които имат осезаема физическа форма, криптовалутите могат да бъдат достъпни само по електронен път.

Децентрализираната валута е валута, която не е емитирана от правителство или финансова институция. Всъщност нито един човек, компания или правителство не контролира блокчейна на крипто. Вместо това се управлява от децентрализирана мрежа от компютри по целия свят. Всеки с напреднали технологични умения и опит в кодирането може да създаде криптовалута.

Блокчейн технология

Блокчейнът представлява запис на манипулация, неподлежаща на манипулация, която е достъпна за определен брой участници. Трите основни характеристики на блокчейна са: децентрализираност, прозрачност, неизменчивост. Децентрализацията е концепция, която показва на света, че всеки участник може да има достъп до всяка информация в конкретна мрежа, което води до втората характеристика – прозрачност. Неизменността на блокчейна е предимство, заложено в начина на създаване на веригата.

Блокчейнът е създаден през 2009 г., едновременно с първата криптовалута bitcoin от Satoshi Nakamoto (Сатоши Накамото). Това е псевдоним, а въпреки множеството теории и предположения, все още не е ясно коя е действителната личност, която стои зад него.

Блокчейнът предава цифров запис на всички транзакции, които са извършвани с конкретната криптовалута, а копия от него се съхраняват на много места. Ако трябва да го приведем към общоприетите понятия блокчейнът е нещо като счетоводна книга, в която се записват всички движения на паричния поток. Всяко групиране на транзакции се превръща в блок, който веднъж добавен, не може да бъде променен.  Първият блок и начинът за добавяне на последващи такива са заложени в кода на блокчейна. Някои криптовалути имат собствен блокчейн. Например има блокчейни Bitcoin и Ethereum. Но има и криптовалути, които са изградени върху съществуващ блокчейн, вместо да започват от нула.

Публични сделки „под прикритие“

Криптовалутите имат още една определяща характеристика. Блокчейните са публични регистри, което означава, че всеки може да види и прегледа извършените транзакции. Те обаче могат също така да осигурят голяма степен на анонимност. Накратко, ако инвестирате в криптовалути вие имате „частен ключ“, чрез който инициирате транзакции и „публичен ключ“, чрез който ви разпознава пазара. Този публичен ключ не е задължително да бъде истинската ви самоличност и следователно на публиката не е известно кой контролира този портфейл от криптовалути. Тази анонимност е едновременно известен плюс, а и минус. Поради липсата на централизирана система и съответно регулация на този финансов пазар, в настоящето криптовалутите се използват за разплащане и при много незаконни или не изцяло законни сделки. Според редица данни криптовалутите са основно средства за разплащане в т.нар. darknet.

Стойност на криптовалутите

Криптовалутите обикновено използват два механизъма за създаване на система на доверие и определяне кои транзакции са валидни и добавени към техния блокчейн.

Proof-of-work (POW) – този механизъм разчита на множество хора, известни като „копачи“, които се състезават кой първи ще реши сложни криптографски пъзели и ще добави следващия блок към блокчейна. На практика участниците използват хардуер и софтуер за копаене, за да заменят липсващото число с всяко възможно, докато намерят правилното решение. Когато другите членове на мрежата потвърдят, че решението е намерено, се изплаща и наградата.

Proof-of-Stake (POS) – Този механизъм е по-нов и по-малко енергоемък. Тук процесът представлява купуване и съхранение на криптовалути в портфейл.

Видове криптовалути

Според CoinMarketCap към 30 май 2023 г. е имало повече от 25 149 различни криптовалути с глобална пазарна стойност от около $1,16 трилиона. Някои от най-популярните криптовалути са Bitcoin, Dogecoin, Ether, Litecoin, Tether, Binance coin и др.

Как да инвестирате в криптовалута

Можете да започнете да инвестирате в криптовалути чрез съществуващи крипто борси и платформи за инвестиране. Някои от най-добрите борси за криптовалути са Kraken и Coinbase. Има и множество приложения, които предлагат инвестиции в различни криптовалути като Robinhood Investing. Таксите за инвестиции в криптовалути обикновено са ниски, въпреки това обаче криптовалутите остават доста рисков финансов инструмент. Те са високоволатилни, а тяхната стойност се влияе от напълно непредвидими фактори.

Сигурни ли са криптовалутите?

Въпреки нееднозначните мнения за криптовалутите, все още никой не е опровергал стойността на технологията блокчейн. Тя гарантира, че монетите и системите остават защитени и информацията не може да бъде манипулирана.

Това обаче не означава, че няма никакъв проблем със сигурността при криптовалутите. За съжаление липсата на регулация и особеностите на критовалутите обуславят наличието на измами. Най-голям отзвук получи измамата с известната платформа FTX.

Има и други фактори, които си струва да обмислите. Транзакциите с криптовалути не могат да бъдат отменени. Регулацията е значително по-малка, отколкото на традиционните финансови пазари. Експертите обикновено съветват начинаещите да започнат инвестицията си с някои от най-утвърдените критовалути.

Добра инвестиция ли са криптовалутите?

Криптовалутите могат да бъдат добра инвестиционна възможност. Има различни начини да инвестирате в света на крипто. Можете да купите монети и да ги задържите, надявайки се, че ще увеличат стойността си. Или можете да използвате вашите монети в платформа за децентрализирано финансиране (DeFi), за да печелите лихва чрез залагане или заемане. Можете също така да изберете по-традиционен път, като борсово търгуван фонд (ETF), който е обвързан с криптовалути. Може дори да инвестирате в проекти или поддържащи индустрии, а не в самите криптовалути. Тази финансова индустрия се развива с бързи темпове, но преди да вземете решения за инвестиция е добре да сте започнати с потенциалните плюсове и минуси.

плюсове-минуси-криптовалути

 

Експертите съветват начинаещите инвеститори в крипто да инвестират малка част от портфейла си в този актив и да не предоверяват. Важно е да бъдете разумни, криптовалутите са в началото на своя път, а регулацията им тепърва започва.

*Използвани са материaли от Business Insider.

**Материалът не представлява препоръка за инвестиция.

Други статии по темата
Не са открити резултати.
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.