fbpx
спестете-от-подаръци
Лични финанси

6 идеи как да спестите пари от празничното пазаруване

Наближаващите коледни празници са чакани с нетърпение от мнозина. По това време прекарваме много време със семейството и близките си, планираме ваканции и забавления. Въпреки че е чудесно време, то може да се окаже и застрашаващо за нашия бюджет.

Затова е важно с приближаването на празниците да си създадете финансов план, към който да се придържате. По този начин ще гарантирате, че бюджетът ви покрива всички разходи и няма да се окажете в неприятна ситуация в началото на Новата година.

Предлагаме ви 6 съвета за това как да оптимизирате разходите си, без да се лишите от удоволствията на предстоящите празници.

1. Определете празничния си бюджет

Първата стъпка, за да избегнете прекаляването с разходите, е да си определите бюджет. Определете колко можете да си позволите да похарчите за празнично пазаруване, без да компрометирате финансовото си благосъстояние. Може да е полезно да детайлизирате бюджета си, като си направите списък на хората, за които смятате да купите подаръци и в каква сума трябва се вместите. Често обзети от празнично настроение и консуматорски дух прекаляваме, така че е добре предварително да си поставите рамки. И помнете, че най-важното е жеста и хубавото време прекарано заедно, а не цената на подаръците.

2. Задайте си срокове за пазаруване

Важно правило е, че подаръците, взети в последния момент са много по-скъпи. Поставете си за цел всичките ви покупки да са готови до определен краен срок. Планирайте ги от по-рано, така ще имате възможност да помислите и да купуте оригинален подарък, който да зарадва всеки, вероятно на много по-ниска цена.

Можете да се възползвате и офертите от Черен петък и Кибер понеделник, за да спестите.

3. Групирайте подаръците си

Един от добрите начини да спестите от празничното пазаруване е да групирате подаръците. Ако пазарувате онлайн вземете от един сайт няколко подаръка, така в повечето случаи ще получите безплатна доставка, а е възможно и да получите допълнителна отстъпка. Ако пазарувате за семейна двойка, можете да измилите подарък, който да зарадва и двамата, нещо което могат да използват заедно, по този начин отново ще спестите, а и мултиплицирате коледния дух – да бъдем и да се радваме заедно.

4. Разменете подаръци за преживявания

Забелязали ли сте, че всяка година става все по-голямо предизвикателство да измислите идея за подарък за вашите близки? Затова решаваме да купим нещо скъпо, на което те може дори да не се зарадват. Защо не помислите за съвместно преживяване, което може да замени подаръците? Можете да резервирате кратко пътуване, театър или друг атракцион, за да се забавлявате заедно. Има и сайтове, които предлагат ваучери за преживявания, които могат да бъдат вашия подарък.

Коледа радост

5. Намерете начини да намалите другите разходи в бюджета си, за да спестите за празниците

В един идеален свят бихте имали достатъчно пари, за да покриете всичките си ваканционни разходи, но светът рядко е идеален. Когато сте планирали отрано бюджета си за празниците, бихте могли да ограничите някои от разходите си, за да го попълните. Можете да прегледате и да намалите абонаментите, които плащате и вероятно не използвате. Вероятно можете да поканите приятели вкъщи за по чаша вино, вместо да отидете на заведение.

6. Сравявайте цените между търговците на дребно

За да извлечете максимума от ваканционните си разходи, потърсете най-добрите оферти и сравнете цените, преди да направите покупка. Помислете дали да не се регистрирате, за да получавате имейли или текстови съобщения от любимите си търговци на дребно, за да не пропуснете никога разпродажба. Понякога с приятна отстъпка можете да похарчите значително по-малко за подарък за някого от първоначално планираното.

Най-важното е да не забравяте, че Коледа е време на радост, мир и щастие. Подаръците са жест на внимание, а не надпревара за най-много похарчени пари. Показността няма да ви донесе по-хубаво прекраване.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.