fbpx
разтревожен-мъж
Лични финанси

Колко трябва да спестите във фонд “Непредвидени ситуации“?

След като разгледахме какво представлява фонд „Непредвидени ситуации“ и какви са основните правила, които е добре да спазвате, когато го изграждате, нека по-обстойно да се спрем на въпроса колко средства трябва да спестите в него, за да ви бъде от полза.

Общото правило, към което експертите препоръчват да се придържаме е, че в него трябва да имате разходи за основни нужди за от 3 до 6 месеца. Въпреки че това може да звучи много, помислете за това по следния начин: ако загубите работата си и не можете веднага да си намерите друга работа, вие сте финансово осигурени за поне три месеца. Разбира се, всяка ситуация е строго индивидуална. След COVID пандемията, която остави много хора без работа ,много по-дълго от очакваното, някои финансови консултанти препоръчват да се увеличат средствата, които се съхраняват във фонд „Непредвидени ситуации“. Съществено значение тук има и инфлацията, защото в последните две години станахме свидетели на рязко повишение на цените на повечето стоки и услуги от първа необходимост с близо 20% средно, а това може да промени много съотношението във вашите спестявания за спешни случаи.

Какво казва статистиката?

Месечните разходи на всеки са строго индивидуални, но за можем все пак да изчислим примерни суми за фонд „Непредвидени ситуации“, нека вземем статистическите данни. По данни на НСИ средния разход за година (2022 г.) на едно лице в България е бил 8 389 лв. В този разход макар и с малък процент влизат не само основните режийни разходи и разходи за храна, но и разходи за дрехи, свободно време и развлечения. Това са пера, от които бихте могли да се откажете в трудни моменти. От друга страна това е т.нар. „среден разход“, т.е. той не отчита мястото, на което живеете и цената на живота в него. Както знаем в страната ни има големи регионални разлики како в разходите, така и в заплащането на труда.

Тъй като в малка част от случаите (вероятно при хора във възрастовата група 25-35 г.) вие живеете сам, е добре да имаме сравнението и със средния разход на едно домакинство. Пак според данните на НСИ на годишна база (2022 г.) средните разходи на едно домакинство в България са 17 280 лв.

Нека видим как ще изглеждат прогнозните спестявания във фонд „Непредвидени ситуации“ на база на статистическите данни:

фонд-непредвидени-ситуации

Индивидуални изчисления

Тези статистически данни за някои могат да се сторят доста висока сума, а за други недостатъчна. Всичко зависи от индивидуалните разходи, които има месечно даден човек или домакинство. За да сте сигурни, че изграждате нещо по ваша мярка е най-добре да направите собствено изчисление на разходите си. Запишете в една таблица какви са основните ви разходи на месец: имате ли и колко са сумите за кредити, лизинг и други продукти на изплащане; какви са средномесечните ви режийни разходи (ток, вода, мобилни комуникации); каква е средномесечната сума за храна и други стоки от първа необходимост. Към тези разходи добавете от 10 до 20% за други разходи предимно здравеопазване, обучение. В трудна ситуация винаги можете да се лишите от нови вещи, дрехи или излизане с приятели. Постарайте се да започнете вашия фонд „Непредвидени ситуации“ поне със сума за 1 месец и постепенно добавяйте още средства. Така задачата няма да ви се стори непосилна.

И не забравяйте съвета, да не държите парите от този фонд кеш. Намерете начин те сами да работят за себе си и да се увеличават, чрез бързоликвидни и нискорискови финансови инструменти.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.