fbpx
Чарли Мънгър
Любопитно

Чарли Мънгър – инвеститорът, който винаги беше прав

В края на ноември 2023 финансовия свят загуби една от най-ярките си личности – Чарлз Томас Мънгър. 99-годишния милиардер е смятан за един от най-големите инвеститори на всички времена и въпреки че животът му отрежда ролята на „втора цигулка“ в сянката на великия Уорън Бъфет като вицепрезидент на инвестиционната им компания Berkshire Hathaway, той е много повече от това. Неговите сентенции и философия за инвестициите са повлияли на поколения, а нюхът му към стойностни компании стои в основата на успеха на Berkshire Hathaway по всеобщо признание. Не напразно в очерка си за него след смъртта му The New York Times го нарича „сеещото максими алтер-его“ на Уорън Бъфет.

Кой е Чарлз Т. Мънгър

Чарлз Томас Мънгър, известен в инвестиционния свят като Чарли Мънгър, е роден в Омаха на 1 януари 1924 г., син на Алфред Кейс Мънгър, адвокат, и Флорънс Мънгър. Като момче той работи в събота в магазин за хранителни стоки, който тогава е собственост на дядото на Уорън Бъфет. Самият Бъфет е работил там известно време, но двамата се срещат много по-късно. На 17 години Чарлз отива в Мичиганския университет, за да учи математика, но през втората си година, след атаката срещу Пърл Харбър, се записва в армейския въздушен корпус. Повишен до чин лейтенант, той е изпратен в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, за да се обучава като метеоролог. В Пасадена той среща Нанси Хъгинс, дъщеря на собственик на местен магазин за обувки, за която се жени. Те имат три деца.

Мънгър казва за себе си, че има черен колан по дързост. Още преди да бъде уволнен от армията, той кандидатства в Юридическия факултет на Харвард, който баща му е завършил, въпреки че няма необходимите оценки. Приет е след намесата на семеен приятел, пенсиониран декан на училището. Чарли Мънгър завършва Харвард с отличие и започва да практикува право. Скоро основава своя кантора. В този момент обаче животът му е подготвил обрат – бракът му се разпада, единствения му син умира от левкемия на 9 години, а кантората му претърпява финансови загуби.

Вместо да се предаде Мънгър започва да инвестира като хоби в акции и недвижими имоти. „Реших, че предпочитам да бъда един от моите богати и интересни клиенти, отколкото техен адвокат“, казва той в една от многобройните книги, посветени на инвестиционната му философия.

През 1956 г. Мънгър се жени за Нанси Бари Бортуик, а три години по-късно среща случайно Уорън Бъфет.  Между двамата мъже веднага се заражда близост. „Той се търкаляше по пода, смеейки се на собствените си шеги, а аз си помислих: „Това е моят тип човек“. И аз правя същото,“ спомня си години по-късно Мънгър. В „Снежната топка: Уорън Бъфет и бизнесът на живота“, биография на Бъфет от Алис Шрьодер, се разказва за един момент от запознанството между двамата. Съпругата на Мънгър го пита защо е толкова впечатлен от Бъфет, а той отговаря: „Вие не разбирате. Това не е обикновено човешко същество.“

Обща страст да станеш богат

Бъфет и Мънгър скоро започват да комуникират всеки ден, обсъждайки инвестиционни стратегии. „Уорън очевидно имаше по-добър бизнес модел от мен“, казва Мънгър, „Той продължи да ми изтъква, че имам странен начин да си изкарвам прехраната (чрез фактури за почасово обслужване за адвокат) и че неговият е по-добър.“ Скоро Мънгър е спечелен за каузата и двамата стартират съвместни инвестиции, по-късно прераснали в една от най-успешните инвестиционни компании на всички времена – Berkshire Hathaway.

Заедно те изгражат Berkshire – инвестиционен гигант с над 500 милиарда долара, чиитоакции отчитат годишни печалби от средно 21,6 процента между 1965 и 2014 г., два пъти повече от ръста от 9,9 процента за Standard & Poor’s 500. Инвестиция от $1000 в Berkshire, направена през 1964 г., днес струва повече от $10 милиона.

Бъфет-Мънгър

Така Чарли Мънгър става един от големите инвестиционни милиардери, като надминава дори собствените си очаквания. Той признава обаче, че парите му са могли да бъдат много повече. По думите му най-големите грешки на тях двамата с Бъфет не са лоши инвестиции, а инвестиции, които Berkshire не е успял да направи.

Инвеститорът, който винаги е прав

В прочутите си годишни доклади до инвеститорите в Berkshire Hathaway Бъфет винаги говори в множествено число, когато изтъква успехите или причините за решенията за инвестиции на компанията – „аз и Чарли“ е една от най-често употребяваните фрази там. „Никога не сме имали спор“, казва Уорън Бъфет. Когато мненията им се различават, Мънгър използва една и съща реплика: „Уорън, помисли си и ще се съгласиш с мен, защото ти си умен, а аз съм прав.“

В писмото до акционерите на Berkshire Hathaway от 2015 г. Бъфет казва, че Мънгър е променил начина, по който инвестира, и в резултат на това е направил него и акционерите на Berkshire много богати. И това е факт, защото инвестиционната философия за инвестиции в качествен бизнес, която стои зад многодишния успех на компанията всъщност е на Мънгър. Негова е сентенцията:

Забравете всичко, което знаете за закупуването на справедлив бизнес на подценени цени; вместо това купувайте перспективни бизнеси на справедливи цени.

Бъфет казва, че първоначално не е бил склонен да следва тази философия, защото се е радвал на разумен успех без приноса на Мънгер. „Но Чарли никога не се умори да ми повтаря максимите си за бизнеса и инвестирането и логиката му беше неопровержима.“

Мъдростта на „мънгъризмите“

Чарли Мънгър е изключителен разказвач и комуникатор. Той е известен с множеството си максими, изпълнени с препратки към Конфуций, Цицерон, Алберт Айнщайн и Марк Твен, които стават популярни под думата „мънгъризми“. Те са събрани в различни книги, включително „Алманахът на бедния Чарли: Остроумието и мъдростта на Чарлз Т. Мънгър”, издадена през 2005 г.

„Чарли Мънгър е невероятен в това да събере важни идеи в много малко думи“, каза веднъж Уорън Бъфет за най-близкия си приятел.

Ето и няколко от тях:

„Завистта е наистина глупав грях, защото е единственият, на който никога не бихте могли да се забавлявате.“

„Прекарвайте всеки ден, опитвайки се да бъдете малко по-мъдър, отколкото сте били, когато сте се събудили.“

„Имитирането на тълпата води до регресия под средното ниво.“

Последният мънгеризъм всъщност е съставна част на известната максима за инвестирането на Бъфет – Бъдете алчни, когато другите са страхливи и се страхувайте, когато другите са алчни.

„В дългосрочен план е трудно една акция да спечели много по-добра възвръщаемост, отколкото печели бизнесът, който е в основата й. Ако бизнесът печели 6% от капитала за 40 години и вие го държите за тези 40 години, вие няма да направите много по-различно от 6% възвръщаемост – дори ако първоначално го купите с огромна отстъпка.“

Това е кратко описание на цялата философия за инвестирането както на Чарли Мънгър, така и на Уорън Бъфет. стойността на обикновения капитал следва траекторията на печалбата на компанията в дългосрочен план. Компаниите с трайни конкурентни предимства печелят над средната възвръщаемост на капитала, което отразява основното качество на компанията. Понякога пазарът определя нереални оценки на акциите на тези компании. Въпреки това, ако една компания е фундаментално силна и стабилно расте, пазарът в крайна сметка ще възнагради акционерите за това създаване на стойност.

Много поколения инвеститори са се учили от мислите на Чарли Мънгър и вероятно ще продължат, а това ще има донесе успех. Това отговаря на един от принципите на Мънгър, който той често е изтъквал – „Най-доброто, което може да направи едно човешко същество, е да помогне на друго човешко същество да знае повече.“

*В текста са използвани материали от Forbes и The New York Times

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.