fbpx
пенсиониране
Лични финанси

Колко да пестим за пенсия по възрасти?

Много сме говорили за необходимостта от рано да се замислим за времето, когато ще се оттеглим от активна работа и как да запазим стандарта си на живот тогава. Всички знаем, че държавното обществено осигуряване или пенсията не предоставя достатъчно средства за това дори в развитите държави, а в България тя е още по-малка. Затова сме разказвали за различни способи да си осигурим допълнителни доходи.

Правилото „Платете първо на себе си“

Всичко свързано с инвестициите и спестяванията изисква постоянство и дисциплина. За да можете да отделяте средства за пенсия през целия си живот, трябва да възприемете принципа „Плати първо на себе си“. Това означава, сумата, която ще отделяте всеки месец да не е от това, което ще остане от заплатата ви, а да бъде основно перо, първото, за което ще „платите“. Когато успеете да се самодисциплинирате в това правило със сигурност ще постигнете желания краен ефект.

Колкото по-рано, толкова по-добре

Говорили сме много и за това, че за да успеете да спестите достатъчно, трябва да започнете рано, за предпочитане в началото на 20-те ви години. Когато започнете да спестявате по-рано инвестирайки в спестовен план, с много по-малко средства ще постигнете много по-добър краен резултат. Това е така, защото най-ценния актив при инвестирането е времето, а чудото на сложната лихва работи във ваша полза. Разбира се, най-добрия начин да спестявате не е да държите парите си кеш или „под юргана“, а като ги инвестирате и ги накарате да работят за вас. Един от най-достъпните начини за това е чрез инвестирането на регулярни месечни вноски.

Колко трябва да пестим по възрасти?

Популярното инвестиционно правило е да заделяте на година 15% от годишния ви доход преди данъци, ако започнете да го правите във своите 20 години. Колкото по-късно започнете да инвестирате, толкова по-голям процент от дохода си трябва да отделяте. Наскоро Business Insider публикува материал, в който финансови експерти са определили колко е достатъчно да имате заделено на страна по възрасти.

Според изданието това е:

  • 1 път годишния ви доход до 30 годишна възраст
  • 2 пъти годишния ви доход до възраст 35 години
  • 3 пъти годишния ви доход до 40-годишна възраст
  • 4 пъти доходът ви до 45 години
  • 5 пъти доходът ви до 50 години
  • 6 пъти до 55 години
  • 7 пъти до 60 години
  • 8 пъти до 65-годишна възраст
  • 9 пъти до 70-годишна възраст

За да бъде по-удобно нека да вземем осреднени данни от статистиката. Според данните на НСИ средният общ годишен доход на едно лице през 2022 г. е бил 9008 лв. Следователно размера на вашите спестявания по години би трябвало да изглежда така:

спестяване-по-възрасти

Разбира се, не трябва да забравяте, че средния годишен доход се мени спрямо инфлацията и повишаването за заплатите. Също така дадените цифри, бъдейки осреднени, са доста ниски за голяма част от хората. Затова колко точно трябва да спестите зависи от вашите индивидуални доходи, а и от вашите планове за времето след пенсиониране. Ако планирате да направите околосветско пътешествие например, вероятно ще са ви необходими повече средства.

Ако сумите ви изглеждат плашещо големи, не се отчайвайте. Това не е сумата, която вие трябва да заделяте, това е сумата, която трябва да имате в резултат на вашите инвестиции. Ако изберете подходящия финансов инструмент, спестовен план или друга инвестиция, вашите пари ще работят и ще се увеличават сами. Вие трябва само да проявите постоянство и съобразителност, за да добавяте част от доходите си към тях.

 

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.