fbpx
жена-пред-пенсия
Лични финанси

Защо жените трябва да обърнат особено внимание на личните си финанси

Целенасоченото и от рано спестяване/инвестиране за осигуряване на допълнителни средства след оттегляне от активна работа е една от основните теми за финансовите експерти. Съществуват много обучения, книги или други материали он-лайн, засягащи темата. Те обаче са предназначени за аудиторията по принцип и не отчитат нужди и специфики на определени групи.

Често не се отчита дори разликата между мъжете и жените по отношение на спестяванията за пенсия. Според проучване на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, цитирано от Investopedia, жените са по-уязвима група по отношение на спестяванията/инвестициите си спрямо мъжете. Проучването установява, че голяма част от жените между 55 и 66 години няма спестявания за пенсия, а тези, които имат в по-голямата си част са по-малко отколкото на мъжете в същата възраст.

Защо на жените е по-трудно да спестяват за пенсия?

Има няколко ключови фактора, които определят разликата между мъжете и жените по отношение на спестяванията им за пенсия:

  1. Всепризнат факт е, че жените живеят по-дълго от мъжете.
  2. Все още съществува разлика в заплащането на мъжете и жените (през 2022 г. в САЩ жените са получавали 82% от възнагражденията на мъжете на равностойни длъжности).
  3. Жените се пенсионират по-рано от мъжете.
  4. Времето, в което жените отсъстват от активна работа (майчинство, най-често болничните за гледане на дете се взимат от жените и т.н.). Средно една жена отсъства от активна работа, заради майчинство около 2 години. Въпреки че през това време тя е социално осигурена, получава по-ниско заплащане (процент от основната й заплата или фиксирана сума) и съответно е осигурена върху по-ниска сума. Същото е през времето, когато тя е в болнични, заради гледане на дете. Има и редица случаи, в които жените на възраст близка до пенсионната не работят, за да се грижат за възрастни родители и ако те се осигуряват през това време, то е с минимална осигурителна вноска.

Малко статистика

Според данни от National Vital Statistic System на САЩ за 2021 г., очакваната продължителност на живота в САЩ е 76,4 години. Но има значителна разлика между очакваната продължителност на живота на жените и мъжете – очакваната продължителност на живота на жените е 79,1 години, докато на мъжете – само 73,2 години. Това е близо 6 годишна разлика, която има съществено значение при планирането на личните финанси и осигуряването на жизнен стандарт след пенсия.

Според данните на Националния статистически институт за периода 2020 – 2022 средната продължителност на предстоящия живот на населението в България е близо 72 години. Отново има разлика обаче между средната продължителност на живота на мъжете и жените – за мъжете тя е 68,4 години за мъжете и 75,8 за жените.

Редица изследвания в САЩ показват и друга причина за неравенството при подготовката за пенсия между мъжете и жените – на жените по-често им липсва финансова грамотност или увереност, за да планират от рано личните си финанси.

Проучването на Investopedia за финансовата грамотност от 2022 г. установява, че жените са по-малко уверени от мъжете, когато става въпрос за техните възприемани финансови познания. Докато повечето жени (63%) казват, че смятат, че имат задълбочени познания за финанси, само една на всеки три смята, че разбира традиционните финансови продукти като застраховки, инвестиции и спестявания – които са ключови компоненти на планиране на пенсиониране.

През 2023 г. проучване на Morgan Stanley установява, че 36% от жените не са уверени, че ще могат да се пенсионират удобно, в сравнение със само 21% от мъжете.

Решението

Заради всичко изброено дотук е особено важно жените от рано да обърнат внимание на организирането и управлението на личните си финанси. Редица финансови експерти признават, че съществува вакуум по отношение на обучението за лични финанси, насочено към жени. И техните родители и популярни сайтове са по-склонни да дават съвети за организиране на семейния бюджет, отколкото за това как да се погрижат за личните си финанси. И докато обикновено съветите към жените са по-скоро в смисъла „внимавайте с парите“ с уроци как да преодолеят импулсивни навици за пазаруване, то мъжете са насърчавани да инвестират и да печелят.

Като цяло жените са по-организирани и по-дисциплинирани от мъжете и тези им качества могат да им помогнат при осигуряване на личните им финанси, стига да бъдат насърчени да започнат от рано. Затова съветите да отделят време за образованието си по лични финанси и да не отлагат своите спестовни планове и инвестиции са особено валидни за дамите.

Други статии по темата
Ако материалът Ви е бил полезен, абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация за обучения, уебинари и статии за управление на личните финанси

Настоящата публикация цели да даде полезна информация по дадената тема. НО НЕ е финансова консултация или съвет. Използвани са проучвания в сферата от различни източници, но материалът може да не е изчерпателен, както и да съдържа субективност на автора. Информацията не е съвет за вземане на инвестиционно решение или препоръка за покупка, или продажба на финансови инструменти, инвестиционни или други финансови продукти. Консултирайте се със специалист, преди да действате. Авторът и платформата не носят отговорност за негативни последствия в резултат на предприети действия на базата на предоставената в статията информация.